Автор
Теодор Муховски

Опасен симптом: какво да правите, ако се появи обрив на гърдите

Обрив по гърдите - ярък признак, който позволява на лекаря да постави предварителна диагноза. Навременното разпознаване на заболяването може да направите и сами, като се научите да различавате кожните реакции. Какви видове обриви съществуват? Какво показва появата им върху гърдите? Нека разберем.

Причини за появата на обриви по гърдите

При бременните жени обривите по гърдите се появяват на фона на хормоналното преструктуриране. Обриви се наблюдават при хипервитаминоза, могат да бъдат симптом на:

- алергии;

- варицела;

- морбили;

- рубеола;

- псориазис;

- сифилис;

- скарлатина.

Само при обстоен преглед може да се определи точната причина за кожните прояви. Може да се наложи да се вземат кръвни изследвания, да се направят алергични тестове. След като установи причинителя на обривите, лекарят може да предпише антихистамини, антимикробни, антибактериални или противогъбични лекарства.

Обрив, появил се на гърдите: какво да правите.

Преди да алармирате, трябва да разгледате обрива по-отблизо. Често малкият обрив по гърдите има формата на мехурчета, изпълнени с бистра течност. С течение на времето те се пукат и съдържанието изтича навън. Такива мехурчета не са особено опасни: на тяхно място се образува коричка, която по-късно се откъсва, без да оставя следи.

Друг случай е, когато вместо течност, в обривите има гной. Такива образувания се наричат "пустули". Ако те са достатъчно дълбоки, след отварянето им се появяват язви. При люспест обрив по кожата се появяват люспести плочки с жълтеникав, белезникав или тъмен цвят.

Друго често срещано явление са петната. Те могат да бъдат обемни или да са на нивото на кожата, да се различават помежду си по големина. Характерът на обрива се определя от цвета на петната.

Яркочервеният обрив по гърдите може да е следствие от разкъсани капиляри и признак на хеморагичен васкулит.

Състоянието на кожата пряко зависи от личната хигиена. Ако обривите не са провокирани от заболяването, е необходимо да се откажете да носите тесни и синтетични дрехи. Да се отървете от пъпките помага измиването с катранен сапун. Успокояване на раздразнената кожа в областта на деколтето могат да бъдат маските и кремовете с алое.

Елементите под формата на възелчета се наричат папули, имат различна форма и степен на изпъкналост. Сливайки се, те образуват плаки, понякога възпалени.

Независимо от това как изглежда обривът, трябва незабавно да се свържете с дерматолог, ако заболяването бързо прогресира, има повишена температура.

Квалифицирана медицинска помощ е необходима, когато обривът е придружен от сърбеж, парене, гнойни и кървави секрети. Дете с кожна реакция на гърдите трябва да се покаже първо на алерголог.

Така че обривът по гърдите може да е резултат от лоша хигиена. В други случаи той е или инфекциозен, или алергичен.

7 маски с ягоди за по-сияйна кожа
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

7 маски с ягоди за по-сияйна кожа

Автор Евелин Попадийна