Автор
Веселина Петрова

Наистина ли: Мъжете, които си гълтат корема, нямат пари

Има един известен виц, който гласи, че "ако мъж си гълта корема в присъствието на жена, значи няма пари".

Идеята идва от онова, което наблюдаваме в наши дни. А именно, че все по-често виждаме млади дами в компанията на по-възрастни или млади мъже, но такива, които нямат време за спорт, заети с бизнес делата си. Т.е. обществото ни приема, че мъжете с коремчета и финансови възможности не се притесняват от външния си вид, защото градят самочувствие не на плочки и мускули, а на съдържанието в банковата си сметка.

От друга страна, мъжете, които не са толкова уверени в себе си и нямат финансова стабилност, често несъзнателно си гълтат корема, за да изглеждат по-секси.

Хората, които може да се чувстват несигурни в тялото си или които мечтаят за стегнат, плосък корем, могат да гълтат коремните си мускули, за да постигнат този вид. А това всъщност много вредно за здравето.

Гълтането на корема може да доведе до натоварване на тазовото дъно, което ще се отрази на функцията на пикочния мехур, матката и ректума, като може да доведе до изтичане на урина или фекалии, както и до пролапс на матката. При хора, които вече имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно (като уринарна или фекална инконтиненция), гълтането на корема може да ги влоши.

Ако имате необяснима или продължителна болка в корема, си струва да потърсите лекарски съвет - не само за да предотвратите мускулния дисбаланс, но и за да лекувате основната причина за болката. Ако сте склонни да гълтате корема, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни, за да ви помогнат да поддържате добра стойка и да стегнете корема. По-добре заложете на тях!