Автор
Теодор Муховски

Подуто коремче? Ето как да се отървете от него

"Стресово преяждане", честа консумация на алкохол, чревни проблеми. Тези и други проблеми оказват силно влияние върху формата на нашия корем. За това са отговорни не само индивидуалните анатомични различия, но и начинът на хранене и живот. Какви са типовете корем, какви са техните характеристики и как изглеждат? Диетологът разкрива - на това си струва да се обърне внимание.

Коремът е една от областите на тялото, където се натрупва най-голямо количество мазнини. Това най-често се дължи на неподходящ начин на живот и хранене. Често влияние оказват и заболяванията. Как се развива алкохолният корем, коремът от стрес или коремът на щитовидната жлеза? Ето кои са най-често срещаните видове корем.

Алкохолен корем

Ежедневно използваме термина "алкохолен корем", за да опишем един от видовете корем. Какво си струва да знаете за него?

При проучвания количеството консумиран алкохол е свързано с развитието на наднормено тегло и затлъстяване, което е свързано и с увеличаване на обиколката на талията.
Смята се, че алкохолът е един от факторите, които допринасят за развитието на това заболяване, докато явление като "алкохолен корем" не е подкрепено от науката.
Както обяснява експертът, към момента няма убедително проучване, което да показва пряка връзка между консумацията на алкохол и така наречения "бирен корем".
Консумацията на бира се свързва с увеличена обиколка на талията и съпътстващо цялостно увеличаване на теглото. Въпреки това специфичният ефект на пиенето на бира върху корема, т.нар. бирено коремче, не е потвърден, обяснява психодиетикът.

Алкохолът е високоенергиен химикал, който допринася за потискане на окисляването на мазнините, което води до съхраняването им като мастна тъкан. Той не влияе на нормалната регулация на центровете за глад и ситост и вследствие на консумацията му се увеличава гладът.
Ако посягаме към високоенергийни храни, снаксове и бързи закуски те водят до превишаване на енергийния баланс на човека.
При хората, които не практикуват редовна физическа активност, се наблюдава увеличаване на телесните мазнини и увеличаване на общото телесно тегло, което е резултат от естественото превишаване на общата енергийна потребност.
Биреното коремче може да е резултат и от дисфункция на черния дроб, който увеличава обема си, което води до увеличаване на талията. Решението за увеличаване на телесното тегло и намаляване на обиколката на талията е да започнете да намалявате телесните мазнини и да елиминирате алкохола.
Организмът трябва да се снабдява с по-малко енергия, отколкото ни е необходима в момента, което ще доведе до сваляне на килограми.

Подут корем: как изглежда?

Подуването на корема е симптом на твърде много газове, които се натрупват в червата и изпълват корема ни. Коремът видимо се издува и е твърд на пипане. Страдащият от подуване на корема се чувства така, сякаш вътре има надут балон. Освен това коремът увеличава обема си с напредването на деня, особено след хранене. Въпрекитова, теглото остава същото.

Какво може да показва подутият корем? Причината за постоянното подуване на корема може да бъде аерофагия, т.е. поглъщане на въздух, излишък на протеини в храната, синдром на раздразнените черва, липса на ензима лактаза, недостиг на панкреатичен ензим или непоносимост към глутен. Метеоризмът се стимулира и от пиенето на газирани напитки и яденето на трудно смилаеми храни.

Сред продуктите, които предизвикват метеоризъм, са бобът, зелето и лукът. В борбата с подутия корем може да е полезно да се изключат или ограничат храните, които са по-трудно смилаеми. Често отказът от продукти, съдържащи лактоза, е ефективен начин да направите това.

Стрес в стомаха


Стресът също може да изостри или да предизвика проблеми с червата.
Както обяснява експерт, за да се справим с проблема, трябва да се съсредоточим върху намаляването на стреса.

Тиреоиден корем: как изглежда?

Щитовидното коремче е разговорното наименование на коремното затлъстяване, което често се свързва със заболявания, свързани с неправилно функциониране на щитовидната жлеза. Развитието на мазнини в коремната област се благоприятства например от болестта на Хашимото или инсулиновата резистентност.

Коремът с щитовидна жлеза прилича на сплескана топка. Започва точно под линията на бюста и се характеризира с увеличена обиколка на талията и бедрата. В случай на дисфункция на щитовидната жлеза е необходимо да се консултирате с лекар и да приложите подходящо лечение. Консумирането на повече богати на йод храни - морски дарове или зеленолистни зеленчуци - може да бъде естествена поддържаща мярка.
Как да премахнем корема на щитовидната жлеза?
В допълнение към спазването на съветите на лекаря си е добре да ограничите присъствието на прости въглехидрати и захар в диетата си. Лекият хляб, маята или солените печива са непрепоръчителни в този случай. Струва си също така да се откажете от подсладените напитки.

Крушов корем: как изглежда?

Крушовидният корем се характеризира с натрупване на мазнини главно около бедрата. Често се появява и по бедрата и седалището. Причината за това състояние могат да бъдат хормонални нарушения, по-специално твърде много естроген.
Хората с този силует, в случай на прекомерно увеличаване на теглото, трябва да проверят здравословното си състояние при своя лекар. Струва си също така да се избягват храни, които са богати на синтетични хормони.



Четете още:Псориазисът: Какво го предизвиква и има ли лечение?