Автор
Woman.bg

Фондация BCause представи обобщените резултати от програмата „Забавно лято, грижовна есен” 2023

На специално събитие в София Фондация BCause представи обобщените резултати от провеждането на деветото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ за покрепа на общностите в тютюнопроизводителните региони.

„Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ обхваща над 26 населени места, в които е много трудно общностите да получат това, което в големия град изглежда като даденост – достъп до образование, медицинска грижа и подкрепа за стартиране на бизнес. Отзвукът, който получаваме, ни показва, че сме на прав път и постигаме своите цели. Всяка година, като част от програмата, близо 650 деца се включват в образователно-приключенските академии, преглеждаме около 2 500 възрастни хора, участват около 100 предприемачи с техните бизнес идеи, от които 15 достигат до финал и получават финансиране за реализирането на техните бизнес идеи. Децата от летните образователно приключенски академии споделят, че благодарение на чудесните обучители, с които работят, искат да учат повече, учителите - част от Академията за учители, променят коренно начина, по който подготвят и поднасят уроците си, а възрастните, които посещават лекарите, ни посрещат с благодарност и признателност. Програмата нямаше да бъде пълноценна без активните, предприемчиви хора, които се включват в частта на програмата, наречена „Академия за местни предприемачи“. Те работят в посока подобряване на средата в тяхното населено място, допринасяйки за развитието на своя град.“, сподели Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация Бикоуз: в помощ на благотворителността“ на закриващото събитие за представяне на резултатите от деветото издание на програмата.

Финалът на „Забавно лято, грижовна есен“ събра представители на медиите, участници от всички компоненти на програмата, организатори и партньори. Водещ на събитието бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев.

„Всички, които работят по програмата "Забавно лято, грижовна есен" са хора с големи сърца, които влагат изключителна енергия, за да подобрят живота на общностите в тютюнопроизводителните региони. За нас е вдъхновение да подкрепяме програмата вече 9 години и се вълнуваме, че скоро ще отбележим 10-годишнината й. Малките населени места често остават в периферията на много от важните теми за деня. Точно устойчивостта на програмата в годините доказва огромната нужда и смисъл от действия в посока осведоменост, подкрепа и усилена работа по темите, свързани с медицинската грижа за възрастните хора, обучението на децата, развитието на учителите и прогреса на младите предприемачи в тези региони.", сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

По време на събитието бяха представени обобщените резултати от безплатните специализирани медицински прегледи, осъществени от болници-членове на „Българска болнична асоциация“, която за трета година е партньор на програмата: УМБАЛ „Медика“ Русе, МБАЛ „Св. София“ и МБАЛ „Хигия“ Пазарджик. С гостите сподели преки впечатления от прегледите Д-р Павел Кастаманов, ортопед от МБАЛ "Света София", а адв. Свилена Димитрова – председател на Българска болнична асоциация обобщи: „За поредна година ББА влезе в живота на едни хора, които имат нужда от здравна грижа, както всички нас, но не живеят в голям град. И данните и резултатите показват, че профилактиката и превенцията трябва да останат приоритет и, че както и през изминалите години хората в тези райони очакват с нетърпение нашите лекари да ги посетят и прегледат. Така че благодаря на Фондация „Бикоуз“ и Филип Морис България за усилията, и се надявам, че в новия сезон на програмата ББА ще участва отново активно.“

На своеобразната сцена при Стефан А. Щерев се качиха и победителите в „Академия за местни предприемачи 7.0", заедно с програмния директор на Център „Ринкър“ към Фондация BCause – Явор Гочев. Радост Василева и Димитър Падарев от „Спортувай с мен“,  Елица Петрова, Стефани Згурева, Станислава Иванова, Яница Карапенева и Джейляна Вранчева и Мустафа Кьосов, споделиха впечатленията си от проведените обучения, като общото послание, което се открои от финалистите бе, че за да осъществим идеите и мечтите си трябва да смело да направим първата крачка. Събитието бе посетено и от неочакван гост. Красивата далматинка Наоми придружи ветеринарния психолог Яница Карапенева.

На финала на събитието водещият Стефан А. Щерев покани на сцената и Лета Панайотова, Теодор Василев и Йоанна Димитрова от НЧ „Бъдеще сега“, организацията, която провежда детските образователно-приключенски академии, с които традиционно стартира програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тази година в програмата „Уча с любов” участваха 48 учители, а в програмата “Готови за първи клас” - 33 учители. „Образованието в малките населени места не е бита карта!“ – емоционално и с гордост разказаха за отражението на програмата върху успехите на учениците им учителите от СУ "Васил Левски", Дулово – Миглена Костова, зам. директор и Александра Лечева, зам. директор по учебната част.

За изминалите 9 години, в навечерието на десетото издание програмата обхвана досега общо 4 101 деца между 7 и 14 г. и 210 учители. Бяха проведени над 15 190 медицински прегледа на възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 6 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 400 бизнес идеи 94 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 32 от тях получиха безвъзмездно финансиране на обща стойност 195 000 лв. В програмата, за деветте години от осъществяването й, са инвестирани над 2 млн. лева от Филип Морис България.

Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.