Автор
Евелин Попадийна

Островната държава Тувалу ще изчезне след 30 години

Тувалу е с площ само 26 квадратни метра. Състои се от три коралови острова и шест атола (острови с формата на поничка), чиято горна част е изчезнала поради ерозия и водата остава в средата. Населението е около 11 000 души, които живеят на тези тесни ивици земя, заобиколени от безкрайно море. Точно това прави Тувалу и други ниско разположени тихоокеански островни държави са уязвими от покачващите се морски нива.

Плаж
Една голяма вълна може да помете цялата страна. Не, не преувеличаваме, дори два от деветте острова на Тувалу до голяма степен вече са изчезнали. Ако температурата на Земята се повиши с повече от два градуса, държавата ще изчезне напълно под водата. Учените прогнозират, че Тувалу може да стане необитаем през следващите 50 до 100 години. Местни обаче, са на мнение, че това може да се случи доста по-рано – в рамките на следващите 30 години.

Необитаеми острови
Настъпващата солена вода прониква дълбоко в земята, затова културите вече не растат както преди. Поради застояването на подпочвените води Тувалу зависи от дъжда за питейна вода. Тропическите бури също зачестяват, което води до ерозия и слягане, което помага за изчезването на островите.


Освен, че изчезва, Тувалу е една от най-бедните страни в света.

3 екзотични местенца, които си струва да видите през 2024-та
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

3 екзотични местенца, които си струва да видите през 2024-та

Автор Веселина Петрова