Автор
Веселина Петрова

Какво да правим, ако детето ни е в депресия

Пубертетът е един от най-трудните периоди в живота на децата ни. Време, в което момчето започва да става мъж, а момичето - жена, е свързано с редица хормонални и поведенчески промени.

Често тийнейджърите са подложени на голям стрес, тревожност, депресия. Как да реагирате, за им бъдете от помощ?

Подкрепяйте ги

Бъдете близо до детето си, работете над връзката ви, за да бъде здрава. Така то ще ви споделя как се чувства, а вие ще можете адекватно да помогнете. Търсете общи занимания, бъдете активни, давайте идеи за нови дейности. Опитайте се да разберете какво го тревожи, без да се опитвате да разрешите проблема, пише България он еър.

Проявете съчувствие, бъдете деликатни

Не се месете рязко в ежедневието на тийна, действайте деликатно. Често загрижеността ви може да изглежда твърде активна, критична, а не породена от грижа и любов. Важно е да бъдете до него, без да го поучавате и да досаждате. Когато наследникът ви е готов да сподели, ще го направи.

Не коментирайте осъдително

Не се месете във вземането на решения от страна на детето. Оставете го то само да реши как да процедира. Може да не сте съгласни с мнението му, но по-добре го изслушайте и споделете, че ако има нужда, ще му помогнете, отколкото да вземате решения от негово име. Хората не обичат да бъдат коригирани. Изслушването без осъждане всъщност ще накара детето ви да гледа на вас като на съюзник и на човек, към когото може да се обърне, когато е готово да говори.