Автор
Веселина Петрова

Момчетата и момичетата от поколението Z често не са готови да гледат деца

Поколението Z не е сигурно, че иска да има деца. За тази тенденция сподели психологът Весела Банова. 

"Поемането на отговорност за изборите не е лесно на някои хора. Детето е отговорност. Не всеки трябва да има дете, защото не всеки може да го понесе – понякога хората са по-добри към другите и себе си, когато нямат дете. Детето толкова трябва да бъде част от твоя светоглед, че всичко, което преживяваш след раждането му, да не те накара да съжаляваш. Често се появява носталгия по периода преди появата на детето - това се наблюдава при поколението Z“, коментира Банова в предаването "Денят на Фокус“.

Новото поколение, което расте с изкуствения интелект, среща своите предизвикателства по отношение на майчинството и бащинството. "Желанието за дете е голяма въпросителна – като че ли то се подмени с правото да имаш дете. Правото обаче не е ключ към това да имаш дете – проблемът е в желанието. Двойки, които живеят в партньорство, често днес не желаят дете – защото появата му е свързана с необратимостта. В този момент ти става много ясно, че животът има начало и край – това е теория, която се превръща в практика“, каза още Банова. 

Детето внася и несигурност в семейството – родителите нямат 100% контрол върху него. Технологиите пък се движат по обратната логика. Не всеки може да понесе тази несигурност. Логиката на имането също е вредна – да имаш дете, само защото вече имаш всичко друго и то е липсващата част от пъзела, разсъждава Банова. 

"Едно малко дете искаше да нарисува замък на принцеса, на всеки етаж имаше някакъв предмет, на последния – дете, което беше вписано в логиката на предметите, които една принцеса трябва да има. Така някои родители подхождат към създаването на поколение“, описа процеса Банова. 

Ако искаш да споделяш света с дете, трябва детството да ти бъде интересно – ако нямаш нужда, няма смисъл да полагаш извънмерни усилия и да гледаш детето насила, смята Банова. 

Никой не бива да бъде притискан да има дете, защото се правят грешни избори впоследствие, категорична е тя. 

Хората на над 40 г. са поколение, преживели много промени – въпросът е кой как е успял да ги осмисли. Усеща се огромна несигурност. Материалните лишения са до някаква степен отхвърлени в сравнение с живота на предишните поколения, даде оценка Банова. 

"Въпреки това сякаш много хора останаха в прехода като в тунел, от който не могат да излязат – става дума основно за родителите на онези, които днес са между 30 и 40 г.“, поясни психологът.