Автор
Веселина Петрова

Какво знаем за синдрома на Кушинг, болестта от която страда Ейми Шуймър

Актриса Ейми Шумър сподели, че има рядко хормонално заболяване, известно като синдром на Кушинг. Тя разкри диагнозата си в интервю за News Not Noise и въпреки че описва, че е преминала през няколко теста и притеснения, обясни: „Имам Кушинг, който просто ще се оправи и ще съм здрава, което беше най-страхотната новина, която можете да си представите."

Синдромът на Кушинг е рядко състояние, което възниква, когато в тялото има твърде много кортизол за дълъг период от време.

Причините за постоянно високите нива на кортизол, водещи до синдрома на Кушинг, могат да бъдат различни. Най-често са в резултат на продължителна употреба на стероидни лекарства. В редки случаи обаче може да бъде причинено от тумор в една от надбъбречните жлези или на хипофизната жлеза в мозъка – последният е особен вид синдром, наречен болест на Кушинг. Въпреки че туморите обикновено са доброкачествени или неракови, тяхното присъствие е това, което кара тялото да произвежда твърде много кортизол.

Синдромът на Кушинг засяга между 40 до 70 души на всеки 1 милион хора всяка година.По-често се среща при хора на възраст между 30 и 50 години, въпреки че може да се открие и при деца. Жените са по-засегнати от мъжете.

Видимите признаци могат да включват: наддаване на тегло, особено около гърдите и корема; „гърбица“ от мазнини между раменете или в основата на врата; или подпухнало кръгло лице.

View post on Instagram
 

Физическите симптоми са мускулна слабост, тънка кожа, нередовен цикъл и умора. Възможни са резки промени на настроението, повишена раздразнителност, тревожност или депресия, както и намалено либидо.

Ако не се лекува, синдромът на Кушинг може да доведе до сериозни усложнения като високо кръвно налягане, диабет тип 2, загуба на костна маса и дори инфаркти и инсулт.

Ако се лекуват, болните със синдрома на Кушинг могат да се възстановят. Когато синдромът е причинен от тумор, най-честият подход за лечение е с операция. При тумори в надбъбречната жлеза цялата жлеза обикновено се отстранява хирургично заедно с тумора, пише "Вести".