Автор
Ева Григорова

Код здраве: 3 популярни мита за менопаузата и качването на килограми

За менопаузата честно казано не се говори достатъчно. Това е и една от причините през годините да са се разпространили редица неверни митове за някои от промените, които настъпват по време на този хормонален преход - по-специално около теглото. Затова подготвихме специален материал, с който целим да развенчаем някои от най-големите митове, които сте чували за менопаузата и наддаването на тегло.

 Мит 1: Наддаване на тегло не се случва 

Специалистите споделят, че жените, които са в период на менопауза средно качват по 2-3 килограма. Въпреки че вероятно познавате някои жени, които са видели забележими промени в теглото, данните показват отново и отново, че мнозинството наддава средно с половин килограм на година на възраст между 50 и 60 години.

По време на перименопаузата (годините, водещи до менопаузата) половите хормони могат да варират значително. По време на перименопаузата нивата на прогестерон обикновено намаляват, което може да доведе до доминиране на естрогена. Смята се, че този дисбаланс оказва влияние върху наддаването на тегло. Нивата на естроген значително намаляват след менопаузата, което прави жените по-податливи на напълняване в корема, а не в ханша и бедрата. Промяната на теглото (или промяната в мястото, където го качвате) не винаги е лоша, просто е различна. Въпреки това е важно да внимавате, тъй като основният проблем с тази промяна на теглото е, че обикновено е по-устойчива на предишни техники за отслабване (или поддържане) и това води до натрупване на опасни, възпалителни висцерални мазнини.

Мит 2: Яденето на по-малко храна и по-честите упражнения водят до намаляване на това тегло

Когато забележат, че са качили килограми, много жени се опитват да се върнат към традиционната диета и да спортуват (особено кардио) повече. Това може да ви накара да се чувствате слаби, уморени и гладни, като същевременно намалява чистата ви мускулна маса. Тъй като мускулната маса е по-метаболитно активна от мазнините, намаляването на мускулната маса също намалява колко енергия изгаряте в покой. Така че наличието на повече мускулна маса помага да се създаде калориен дефицит за загуба на мазнини по-лесно, като същевременно ви предпазва от сърдечни проблеми или когнитивни такива. Специалистите препоръчват в този период от живота си да намалите стреса, да спите достатъчно и пълноценно, да приемате достатъчно протеини и фибри, както и вдигане на тежести.

Мит 3: Само хормоналната промяна по време на менопаузата влияе върху наддаването на тегло

Както току-що споменахме, начинът на живот може да помогне в борбата с някои от проблемите с наддаването на тегло, които идват с менопаузата. И начинът на живот - не включва само хормоните. Проучванията показват, че теглото и обиколката на талията започват да се повишават както за мъжете, така и за жените, започвайки от 30-те години и достигайки пикове между 40 и 60 години. Но проучване от 2021 г., публикувано в Science, установи, че тази промяна в теглото не се дължи на забавяне на метаболизма, както някога си мислехме и че нещо друго допринася за наддаването на тегло. То предполага, че въздействието на факторите на околната среда (напр. богата на калории диета, по-малко упражнения, повишена реакция на стрес и лошо качество на съня) може да бъде по-голям фактор, допринасящ за наддаване на тегло в средна възраст, отколкото си мислехме преди.

Наддаването на тегло по време на менопаузата е често срещано. Докато промените в хормоните със сигурност могат да благоприятстват загубата на мускули и натрупването на мазнини, навиците свързани с начина на живот също играят важна роля за теглото и цялостното ви метаболитно здраве. Приоритизирайте управлението на стреса, добрия сън, опитайте и да поддържате добра физическа активност, за да предотвратите наднорменото тегло и да насърчите здравословната загуба на мазнини през този период от живота си.