Автор
Антония Михайлова

Как да подготвите детето си за изпити, без да полудеете

„Как ще издържиш изпита” е въпрос, който много родители задават на децата си, след като те тръгнат на училище. Особено плашещ той става с наближаването на класните работи и матурите. В резултат на демонстрираната от страна на родителите тревога, тийнейджърите се стресират още повече, а мама и татко започват да пият успокоителни заедно с тях, тревожейки се дали детето им ще се справи.

Освен това първите притеснения не възникват месец или дори седмица преди изпитите, а много по-рано. Затова си струва да разрешите проблема предварително, защото всъщност е напълно възможно да издържите изпитите без стрес и огромни усилия. 

Подгответе се предварително 

Правилната подготовка за изпитите трябва да започне предварително. И не говорим само за момента, когато трябва да започнете да решавате тестове и да работите по темите, върху които ученикът трябва да се подготви. Важно е да се знае и къде и как точно ще учи детето. Гимназията е изключително важен период от учебния процес. За да мине всичко без стрес, ученикът трябва да се чувства комфортно. 

Според експерти учениците преминават спокойно и успешно един изпит, когато образователната институция има индивидуален подход към всеки един от тях, стабилен психологически климат и стандартизирано ниво на натоварване. Последният фактор е най-важен, защото когато гимназистът не е обременен с множество предмети, а се готви само върху специализирани 3-5 предмета по примера на британската система, резултатът се повишава значително.

Откажете се от перфекционизма 

Не трябва да изисквате детето ви да получи 100 точки по всички избрани предмети. Когато родителите оказват психологически натиск върху ученика и повишават очакванията от него, това се отразява пагубно върху неговото психика. Така гимназистът се стресира, страхува се да не разочарова родителите си. Това е фундаментално погрешна тактика! Заради завишените критерии днес трябва да се разбере, че ако преди време 70 точки не се считаха за достатъчно добър показател, днес това е доста добро постижение. И за да го постигнете, изобщо не е необходимо да се ровите над книгите ден и нощ.

Обърнете внимание на детайла 

Резултатите от матурите се влияят от много фактори. Ако студентът учи индивидуално или в малка група под ръководството не само на квалифицирани учители, но и от учители, които са експерти в областта, автори на ръководства и носители на педагогически награди, това със сигурност ще се отрази върху качеството на подготовката за изпита. 

Фатален 8-часов изпит рискува живота на децата в Южна Корея
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Фатален 8-часов изпит рискува живота на децата в Южна Корея

Автор Woman.bg

Помислете за следните тривиални, но важни неща 

Пълноценен сън, правилно хранене и родителска подкрепа – тези фактори не могат да бъдат осигурени от никоя образователна институция. Отговорност за тях носят изцяло самите гимназисти, както и техните родители. Последният трябва да гарантира, че не само психологическото, но и физическото състояние на студента преди изпитите ще е в оптималната си форма. И най-важното е да не забравяте да дадете на детето си любов, грижа и подкрепа, с които и най-трудните задачи ще бъдат решени с гръм и трясък.