Автор
Евелин Попадийна

Бабините методи за лекуване, които влияят негативно на децата

Родителите знаят кое е най-добро за детето им и как да го лекуват, когато се разболее. Изборът за лекарства се увеличава и на всяко дете дадено лекарство му се отразява по различен начин – един сироп му помага по-бързо, друг – по-бавно. Затова е хубаво да наблюдаваме децата при прием на лекарства и да разберем кое им помага наистина. Много родители обаче продължават да разчитат на народните методи за лечение, които смятат за безобидни, особено при лека настинка. Голяма част от тях не са такива и могат да навредят сериозно на малчуганите. За да ви спестим главоболията, ви разказваме за няколко популярни метода на лечение, с които трябва да внимавате.

Антибиотици без лекарско предписание
Всички имаме изостанали антибиотици в аптечката. Но при неправилна употреба те могат да нарушат микрофлората и да отслабят защитните функции на организма. Освен това при честа употреба на силни лекарства организма развива имунитет към тях, което при по-сериозни заболявания може да направи неефективно лечението. Не експериментирайте и не давайте антибиотик на деца без лекарско предписание.

Само прием на много течности
Да, в моменти на вирусна инфекция, организмът се нуждае от много течности – вода, чай. Но това не е достатъчно при лечение, особено на дете. Лечението трябва да бъде с подходящи, антивирусни лекарства.

Сок от алое срещу хрема
Сокът от алое помага за намаляване на подуването на лигавицата, премахва последиците от ринит и облекчава състоянието на хората, които страдат от хронична хрема. Това обаче е противопоказно за деца. Те се нуждаят от доказани продукти, които няма да раздразнят възпалените места.

Гаргара със сода бикарбонат
Много деца не знаят как да правят гаргара и поглъщат голяма част от разтвора. Внимавайте, защото можете да увредите детския стомах, а и към простудата ще добавите гадене или дори изгаряне на вътрешните органи.

Сгряващи компреси
Не използвайте горещ компрес за облекчаване на втрисането, можете да влошите ситуацията и да повишите телесната температура до критични нива. Ако детето се чувства зле, то го завийте и му дайте лекарство, чиито ефект е насочен към облекчаване на мускулните спазми и понижаване на температурата.

Студена храна
Сладолед, кисело мляко и всякакви охладени храни наистина помагат за облекчаване на възпалено гърло. Грешката обаче е, че не прилагат подходящи медикаменти, а използват само този метод. Студените храни понижават температурата и намаляват болката в тялото, но само докато започне да се усвоява от организма, след като температурата се върне, лечението трябва да продължи с лекарства.

Гореща вана
Горещата вана може само да влоши състоянието на болното дете. Ако водата е прекалено топла, ще повиши телесната температура, което е възможно да прерасне в хипотермия. Препоръчваме ви вместо вана, детето да вземе душ. Благодарение на дихателните пътища ще се овлажнят и така ще се улесни отстраняването на слузта.

Бъдете внимателни в методите при лечение на децата. Те са по-чувствителни от нас и някои неща могат сериозно да им навредят. Хубаво е при настинка и грип да се консултирате с лекар. 

Строгите майки имат по-добри деца
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Строгите майки имат по-добри деца

Автор Евелин Попадийна