Автор
Веселина Петрова

Код здраве: Опасен ли е медът, разтопен на водна баня

Диетологът Андрей Золотарев сподели в интервю по радио "Спътник" дали е опасно да разтопяваме меда и как по принцип е добре да го превърнем от захаросан в течен продукт.

Обикновено повечето от нас го правят на водна баня. Но според Золотарев, медът има стотици полезни свойства, а при нагряване някои от тях се губят. 

"След нагряване медът може да загуби редица полезни свойства. В него има определен брой ензими, които се разрушават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка", предупреждава специалистът.

В същото време не е вярно, че медът, който е бил затоплен, е токсичен. "Често се появява информация, че ако медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това далеч не е вярно", подчертава Золотарев. 

За да се избегне "пълното унищожаване" на ензимите и витамините в меда, е необходимо той да бъде загрят правилно, съветва диетологът. 

"Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, докато температурата спадне до 80 градуса и едва тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, трябва да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този начин бурканът с мед ще възвърне течната си форма бавно", каза Золотарев.

Диетологът не препоръчва загряването на меда в микровълнова фурна или на традиционната водна баня с вряла вода.