Автор
Ева Григорова

Смъртоносен и сериозен: какво представлява тихият гняв и как да се справим с него?

Гневът не е чужд на никого. Всъщност негативната емоция, която изпитваме всички е същата, но начинът, по който тя се проявява може да бъде различен. Можем да избухваме като вулкан, да крещим, да утряме. Но това, което мнозина може би не осъзнават е, че гневът може да бъде фин и тих, но също толкова смъртоносен, колкото и агресивният гняв.

Този тип гняв се нарича тих гняв, той кипи под повърхността, но не изригва. Тихият гняв е сложна емоция, с която трябва да се борим, но поради неговите характеристики често ни е трудно да го идентифицираме и да се справим с него.

Какво всъщност е тихият гняв?

Тихият гняв е нинджата на емоциите. Той е скрит, тих и фин, но е толкова опасен, силен и разрушителен, колкото и агресивният гняв. Тихият гняв не винаги изявява присъствието си, но винаги се спотайва в сенките.

За разлика от експлозивните изблици на гняв, които обикновено свързваме с понятието за гняв, тихият гняв е скрито вътрешно преживяване. Това включва потискане или интернализиране на гнева, вместо изразяването му и адресирането му.

Някои често срещани примери за мълчалив гняв могат да включват:

- Мълчаливото отношение, при което игнорирате другия човек 
- Да бъдеш пасивно-агресивен, когато индиректно коментираш или изразяваш гнева си 
- Мрачната тишина, в която криете мислите и емоциите си от другите

Признаците на тихия гняв 

Тихият гняв може да е незабележим, но може да бъде също толкова смъртоносен и сериозен, колкото други, по-експлозивни форми на гняв. Ето някои често срещани признаци на тих гняв:

- Отдръпване от социални взаимодействия и избягване на другите 
- Физически симптоми на гняв като напрежение, главоболие и стомашни болки 
- Изразяване на гняв чрез пасивна агресивност или сарказъм 
- Избягване на конфронтация и потискане на чувството на гняв 
- Прекомерна критичност към другите, намиране на виновни за всичко 
- Чувство на умора без причина 
- Самосаботиращо поведение 
- Чувство на емоционално вцепенение и откъсване от емоциите 
- Хронично чувство на недоволство

Откъде идва тихият гняв?

Тихият гняв винаги има източник и никога не се появява от нищото, както мнозина биха искали да вярват. Винаги има причина за вашите емоции, дори за гнява. Когато говорим за тих гняв, причините може да са толкова фини, колкото и проявата на емоцията. Някои фактори, които могат да причинят тих гняв, включват: 

1. Страх от конфронтация: 

Може да имате страх от конфронтация и това би могло да ви накара да не изразявате или да интернализирате гнева си. Може да се страхувате да навредите на отношенията си или да се сблъскате с негативни последици и поради това може да насочите гнева си навътре.

2. Избягване на конфликти: 

Може също така да намерите конфликтите за изключително тревожни и изтощителни, така че избирате да потискате гнева си, за да поддържате фасадата на хармонията. Това желание да се избегне недоволството може да предизвика тих гняв.

3. Отрицателни преживявания: 

Ако сте имали травматични преживявания с гняв в миналото, които са довели до неблагоприятни резултати, като например наказание, тогава може да откриете, че не сте склонни да изразявате емоциите си. Тихият гняв тук се превръща във вашия защитен механизъм.

4. Социално обуславяне: 

Социалните норми също могат да бъдат причина за вашия мълчалив гняв. Социалните и културните норми често обезсърчават откритото изразяване на гняв и това може да ви накара да интернализирате гнева си. В такива случаи гневът ви може да се крие зад фасада на учтивост.

5. Ниско самочувствие: 

Ако имате ниско самочувствие, тогава може да ви е трудно да се утвърдите или да повярвате, че чувствата ви са валидни. Поради това може да интернализирате емоциите си. Тихият гняв може да дойде и от страх да не бъдете взети на сериозно.

6. Ако искате да се харесате на всички: 

Ако имате навика да приоритизирате другите пред себе си, тогава може да прибегнете до тих гняв, за да избегнете разочарованието на другите. Страхът да не бъдете възприемани като твърде изискващи или твърде взискателни може да предизвика тих гняв.

Как да се справим с тихия гняв?

След като вече знаете какво е мълчалив гняв и откъде идва, нека набързо да разгледаме начините, по които можете да се справите с тихия гняв: 

1. Идентифицирайте знаците 

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете признаците на тих гняв. Понякога може дори да не осъзнаваме, че гневът съществува, така че идентифицирайте признаците на тихия гняв и приемете, че е добре да почувствате това, което чувствате и да го оставите да излезе навън.

2. Намерете безопасен изход 

След това можете да изразите чувствата си по безопасен начин, като водене на дневник за тях, създаване на изкуство или тренировка. Изразяването на гнева ви не трябва да бъде насилствено; всичко, което трябва да направите, е да намерите безопасен и здравословен изход, за да изразите чувствата си.

3. Говорете за това 

Друг начин да се справите с тихия гняв е да изберете спокоен и тих момент, за да изразите или съобщите чувствата си на другите. Може да не осъзнавате това, но говоренето, но говоренето за чувствата ви може да ви помогне да избегнете директни конфронтации и конфликти, но се уверете, че го правите спокойно и честно.

4. Поставете граници 

Ако можете да разберете своите “спусъци” на тих гняв, тогава ги запишете и се опитайте да ги съобщите на другите. Това ще ви помогне да дефинирате и поставите граници и да избегнете справянето с гнева. Да бъдете категорични и ясни с вашите граници може да бъде добър начин да се справите с тихия гняв.

5. Потърсете помощ и подкрепа 

Ако започнете да чувствате, че мълчаливият ви гняв наранява вас и другите около вас, потърсете помощ и подкрепа от професионалист. Можете да говорите с терапевт или дори с близките си за това как гневът ви влияе на вас и другите. Познаването на гледната точка на другите може да ви помогне да намерите правилното решение.

Тихият гняв може да е тих и скрит като нинджа, но може да бъде смъртоносен и разрушителен като агресивен лъв. Справянето с гнева е важно за вашето емоционално и ментално здраве, така че разберете признаците на тихия гняв и какво го причинява, за да получите правилната помощ. С адекватна подкрепа и стратегии можете да се научите да управлявате гнева си и да го трансформирате във възможност да изразите емоциите си. Добре е да изпитвате гняв, но най-важно е как избирате да го изразите.