Автор
Кристина Кирова

Не бях аз: Вълшебната фраза в страната на зашитата вина и фалшивите чатове

"Не съм аз. Някой ме е набедил. Това е фалшив чат, знаете колко е лесно", думите на Мирослав Андонов, допреди няколко часа никому известен, в момента едно от най-търсените имена в мрежата. Особено през последните 60 минути, след като първо бяха публикувани чатове, в които той се заканва, че ще "довърши" делото на Георги Николаев. Също така в писанията твърди, че на Дебора 400 шева са ѝ малко и я определя с една крайно недостойна дума, сами може да се сетите коя е тя. Освен това казва как заради "една малка пикла" цяла България сочи Георги с пръст, пък той му бил приятел и завършва с думите "Ще я приключа". След това обаче Мирослав направи изненадващо видео включване във Фейсбук, като напълно отрече този чат да е истина и заявява, че някой го е набедил. Подал жалба, щял да направи всичко възможно да докаже, че не е отправял косвени заплахи към Дебора и изобщо не е автор на грозните излияния, извадени на скрийншот и публикувани навсякъде.

Дали наистина Андонов е чист като сълза, или пък всичко това е проява на страх, след като се сблъска с обществения гняв, няма как да знаем. Не и преди да бъде доказано по официален път, че е или не е написал всички тези обиди и закани. Само че предлагам да не го правим повече известен. Предлагам да се замислим колко ли поддръжници има онзи Георги, чиято съдба за момента остава неясна. Стоим и се надяваме да е тъмна и да си получи заслуженото, но засега не е известно какво ще се случи. Дотогава обаче можем да не спираме да говорим, пишем, протестираме и сочим с пръст всеки, който си позволява да бъде като него.

И нека пак да се върнем на "смелчагите" като Виктор Костов например (наистина ми прилошава от факта, че такива хора стават популярни, но пък от друга страна си заслужава да са по този начин известни, след като са вредни за обществото), които напълно подкрепят "мъжкарското" тропане по масата, шамарите със сила за чупене на нос и избиване на зъби и всякакви подобни древни изтезания, с цел жената да се научи къде ѝ е мястото.

Как може дори да си помисли да погледне друг, като има теб - най-якия комплексар в града ? Още по-привлекателното е, че Георги си има жена и дете и се задява с 18-годишно момиче. Колко по-секси може да бъде този Георги? Знаете ли колко такива Жорковци има по градовете и селата? Които като ги хванат и казват отрепетираното "Не бях аз". Но пък с удоволствие ще се похвалят пред аверите как са насинили поредната жена, която "не си знае мястото". Георги също знае тази фраза, знае и обиди да казва, като например, че Дебора била влюбена наркоманка. Това пак е информация от чат, сигурно и за него ще кажат, че е "фейк". Кой знае колко жени плачат със запушени от такива Жорковци усти и никога няма да кажат, че ги малтретират, докато не влязат в новинарския поток. В черната хроника.

Та ние живеем в държавата на "Не бях аз". Ако Тити Папазов не беше документиран и публикуван в интернет как се хвали, че обръснал главата на бивша любов, най-вероятно и той щеше да повтаря вълшебната фраза и щеше да твърди, че това са само слухове.

Едни ще приключват, други ще наказват, трети ще превъзпитват. Всичко това се прави в стил мутри от 90-те и колкото по-извратено звучи "наказанието", "приключването" и "превъзпитанието", толкова по-добре. Да се научат тия жени, че така да имат право на свободен избор, не може. Тъжно е. Можем много да си поплачем на тая тема, а да знаете колко разплакани имаше пред Съдебната палата онзи ден... Дори не смеех да мисля за какво по-напред плачат - защото им е тъжно за общата картина, защото са минали през същия този ад или пък защото знаят, че някъде там зад ъгъла ги чака един Жороподобен, който ги тормози. А може би защото имат дъщери, за които треперят от страх да не попаднат на такъв.

Има шум и това е хубаво, може би ще се окаже, че има и чуваемост, което би било още по-хубаво. Но нека този случай да не отшуми за 3 дни, защото всяка една от нас потенциално може да бъде следващата нарязана. Нека следващия път (дано да няма такъв), когато чуете, че съседът ви бие жена си, да се обадите на 112 и да окажете подкрепа, с каквото можете. Нека когато видите, че мъж крещи на жена на улицата да не си казвате "това си е тяхна работа", защото не е. Това е работа на всички ни. Нека когато видите, че жена срещу вас крие синините по себе си от срам, да не ви е срам да я попитате откъде са и да я уверите, че ще ѝ помогнете, ако е жертва на насилие.

Нека майките да се научат, че децата трябва да се обичат и гледат с внимание. Защото от всяко човешко същество може да стане звяр, ако не е получило любов и правилна ценностна система.

Нека модата на "лошите момчета" отмине, защото в това да си страшен няма нищо секси. В това да си силен и да го демонстрираш над човек, който не ти е в категорията, също няма нищо секси. Това показва, че си чистокръвен комплексар, който трепери, че някой друг ще се окаже по-добър от него.

Нека мълчанието приключи сега. Нека не оставяме само спомен от протести по улиците, защото те не са забавно събитие в лятна вечер. Те са единственият начин да няма Нито една повече.

Четете още: Мис Стара Загора изригна: Знам много добре за кого става въпрос и това не е изолиран случай, пострадалите жени са много (Видео)