Автор
Веселина Петрова

Ето как да не напълнеете преди и по време на празниците

Ние, българите, обичаме да посрещаме празниците на маса. Трапезата трябва да е отрупана с всякакви ястия, защото така показваме, че годината е била добра, а ние сме се справили добре. Не е добре обаче за здравето ни. Ето как да избегнете качването на килограми и посещението на спешното отделение.

Променете идеята си за празника
Не е нужно да изядете цялата храна на света, образно казано, а след това през целия януари да сте на диета. Нали? Хапвайте малко, често, разхождайте се, танцувайте, обикаляйте близки, приятели, събития... И посрещнете празниците с пълна душа, не с препълнен стомах.

Винаги преди да седнете на масата изпийте чаша с вода 
Това ще намали апетита ви и няма да се нахвърлите на храната. Опитайте се да го правите и преди, и след празниците - чаша топла вода преди хранене ще ви спести доста проблеми със стомаха и килограмите.  

Дайте път на зеленчуците 
Преди да притеглите към себе си подноса с меса и тежки майонезени салати, сложете си малко зелена салата или задушени зеленчуци. Ще видите, че хем ще се почувствате по-добре, хем няма да качите пет килограма до 1 януари. 

Хапнете спокойно, седнали, не на крак и в движение
Стресът е най-големият враг на добрата ни форма. Хапвайте, когато сте спокойни. Седнете, насладете се на храната. И на компанията на масата. Забравете за телефоните, телевизорите. нека храната бъде вашата звезда поне за половин-един час. 

View post on Instagram
 

Заменете вредното с вкусно и полезно 
Можете например да приготвите сосовете от кисело мляко и подправки, не от майонеза. Можете да наблегнете на птичето месо, на рибата. Вместо картофи, добавете броколи, зелен боб, кисело зеле, но не твърде солено. Това е, не е сложно, но пък е здравословно. 

Весели празници!