Автор
Веселина Петрова

Здравни експерти от Великобритания предупреждават за опасна заразна болест

Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест, известна като "100-дневната кашлица", която бързо се разпространява в Обединеното кралство. 

Бактериалната инфекция започва със симптоми, наподобяващи настинка, но може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца, съобщава Fox News. 

Агенцията за здравна сигурност на Острова съобщи, че между юли и ноември е имало 716 съобщени случая на коклюш, бактериална инфекция на белите дробове, което е три пъти повече от същия период на 2022 г. 

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на програмите за обществено здравеопазване в агенцията, каза пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от COVID-19 поради политиките за социално дистанциране и блокиране, но сега отново се покачва.

Коклюш е инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Някога болестта е била буквално убиец на бебета. Но ваксината от 50-те години драстично намалява страховитото ѝ въздействие. 

"Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години", казва професорът по педиатрия в университета в Бристол - Адам Флин, пред The ​​Guardian. 

Не само бебетата, но и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица. 

Т.нар. 100-дневната кашлица може да причини херния, възпаления в областта на ребрата, инфекции на средното ухо и незадържане на урина. 

Националният институт по алергии и инфекциозни болести във Великобритания подчертава, че магарешката кашлица може да затрудни и дишането. 

Добрата новина е, че има ваксина.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control) описва начините на заразяване така:

Коклюшът се разпространява предимно чрез вдишване на капчици от носа или гърлото на заразени индивиди. Коклюшът може да се разпространи от човек с лика форма на болестта или без симптоми. 

Коклюшът може да се появи на всяка възраст. В момента възрастовите групи с най-често диагностициран коклюш са бебета под една година и юноши между 10 и 20 години. Всички, които не са ваксинирани с препоръчания брой дози ваксина, са изложени на риск, независимо от възрастта. 

Най-лесният начин за предотвратяване на коклюш е чрез пълна имунизация. Първата ваксина обикновено се слага във възрастта между два и дванадесет месеца. След това има реимунизация на възраст 11–24 месеца и друга - между три и шест години.