Автор
Веселина Петрова

У нас: Държавата отделя най-малко за здраве, а после се чудим защо няма превенция

По процент от БВП, отделен за здравеопазване спрямо останалите държави членки на ЕС, България е на последно място. Това заяви председателят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров, цитиран от БГНЕС. 

По думите му страната заделя око 4-4,5% от БВП за здравеопазване. Това е половината от сумата, заделяна средно от другите европейски държави. 

Добрата новина е, че все пак се мисли в посока осигуряване на повече средства за доболничната помощ. А те са изключително важни, защото точно от тях зависи степента на превенцията. Превенция, която у нас е на изключително ниско ниво. 

През годините непрекъснато се коментира, че трябва да бъдат заделени повече пари за скрининги, защото точно в такива моменти се "хващат" тежки заболявания преди те да са стигнали до напреднал стадий. Когато едно заболяване е в начален стадий то може да бъде излекувано и струва много по-малко пари на държавата, коментират специалисти. 

Освен това, според много от лекарите, е време личните лекари, както и специалистите да бъдат освободени от наложения лимит за даване на направление. Защото болният може да има нужда от преглед, но лекарят да няма направление и така заболяването е "изпуснато". Пациентът отива на лекар, когато вече е късно, когато и лечението е по-скъпо, но и в повечето случаи невъзможно. 

Няма да коментирам липсата все още на детска болница, лошото състояние на голяма част от болничните заведения, липсата на добра хигиена, на елементарни условия. Снимките от детските отделения, в която липсва топла вода, стените се лющят, а при проливен дъжд - вали и вътре, не са редки. 

Надяваме се всичко това да остане в миналото. И всеки от нас да получи достойно медицинско лечение. Надяваме се децата ни да имат своя болница, в отделенията да има топла вода, парно, комуникация. Надяваме се. Че някой ден няма да сме последни в Европа...