Автор
Елена Ангелова

Ще се изненадате: Ето как наистина ви възприемат хората

Истински дар е да знаеш какво наистина мислят хората за теб. Това важи във всички сфери на живота ни. Например, да знаете или да не знаете как се чувства вашият партньор или съпруг може да означава разликата между здрава връзка и безнадеждна самота.

Пробвайте да изпълните една много проста техника и така да определите за себе си как хората всъщност ви възприемат. Какво в действителност съзнателно или несъзнателно "излъчвате" към външния свят и как всъщност ви възприемат другите хора? Интересно е, нали? Консултанти и психоаналитици са забелязали, че по-голямата част от хората имат мнение за себе си, което често не отговаря на действителността.

Как изглеждаме в очите на другите хора?

Едно момиче може да смята, че е общителна, отворена към света и очарователна млада жена. И затова по никакъв начин не може да разбере защо си няма приятел. Или пък: Мъжът е сигурен, че е прекрасен претендент за ръката и сърцето на момичето, което харесва. Но момичетата често му хлопват вратата под носа.

Нашата вътрешна неувереност, суетност, съмнения и страхове лесно се долавят от хората около нас. Изражението на лицето, жестовете, гласът, походката – всичко това говори на другите достатъчно недвусмислено кои сме и не може да се прикрие.

Най-лесно и обективно можете да се погледнете отстрани и да се видите от различен ъгъл във вашите снимки и видеоклипове и да определите с голяма степен на достоверност как другите хора ви възприемат (какво излъчвате навън) от вашите собствени снимки. Готови ли сте да научите нещо ново за себе си?

Изберете си няколко снимки, които сте направили наскоро. Отдръпнете се малко от мислите си за себе си, разгледайте себе си на снимките като външен, незаинтересован наблюдател. Погледнете внимателно фотографиите си и си задайте три въпроса:

1. Коя е тази жена/този мъж?

2. Как се чувства тя/той?

3. Какво иска тя/той (от какво има нужда)?

Не си съчинявайте отговорите. Отхвърлете приетите шаблони. Погледнете в очите ѝ, вслушайте се в чувствата ѝ. Не бързайте.

Резултат: Ще се изненадате, но вашата героиня на снимката излъчва към другите изобщо не това, което сте свикнали да мислите за себе си.

- Мислиш ли, че си "бяла и симпатична"? А твоята приятелка на снимката има ли вид на "снежната кралица" или пък - на главен прокурор? Хората около вас ще разчетат вашата студенина и недостъпност. А момичето на снимката може би казва: "Аз съм малко момиченце и ме е страх. Къде е баща ми?" Ако излъчвате това, мъжете около вас ще се отнасят с вас като с малко момиченце.
Или пък: Смятате се за утвърден мъж и сте сигурни, че излъчвате сила и увереност? А у човека на снимката „просветва“ несигурността и... тоталното недоверие към света.

Имате нужда от още доказателства?

Ето: Неженен мъж предприема активни действия за сближаване и сключване на дългоочакван брак. Но момичето от снимката излъчва пред света: „НЕ искам да се омъжа. Защо да го правя! Чувствам се толкова добре така!"

Какво ще стане, ако си дадете сметка, че правите напълно различно впечатление на хората, отколкото си мислите? Например, откриeте, че изглеждате много строго на снимката. А в същото време страдате от самотата и бихте искали да намерите приятелството, което да ви допада. Но вашата "строгост" очевидно пречи на това.

Следващата важна стъпка е да разберете какво ви „принуждава“ да бъдете толкова строги. Може би това е контрол или вътрешна защита? Или може би неизживени емоции са допринесли за образуването на този "емоционален пашкул"? За да разберете какво е причинило нежеланите ви поведенчески реакции е най-добре да се консултирате със специалист.

След като сте открили „вътрешния си враг“, би било хубаво да продължите да работите с причините, довели до вашата строгост. Работейки по този начин, можете да смекчите контрола си, да станете по-меки и по-малко взискателни към себе си и другите. Комуникацията ви с хората ще се развива по различен начин, така както искате, така както си мечтаете.