Автор
Антония Михайлова

Вижте какво прави бебето в корема на майка си, когато тя спи

Не всяка жена, когато носи бебе, особено ако е първородно, мисли за това как се чувства мъничето в утробата ѝ. По време на втората бременност тя вече е по-склонна да се вълнува от това какво се случва там, вътре, и да си задава въпроси от типа на това как малкото чудо в корема ѝ се подготвя за появата си на белия свят. 

По време на бременността плодът активно расте и се развива, а как се чувства, до голяма степен зависи от майката. 

Как се развива плодът 

От малка клетка, четири седмици след оплождането, излиза мъничко създание, чието сърчице вече бие. На 12 седмици плодът развива малки ръце с нервни точки на всеки пръст, а чертите на лицето стават по-изразителни.

Бременност
Бременност

През този период бебето вече започва да изразява чувствата си върху малкото си лице и да усеща емоционалното състояние на майката. Докато е в утробата, бебето реагира на всичко, което се случва около него - чува всички шумове на вътрешните органи на майката и усеща нейното настроение. Звуците играят специална роля в развитието на плода. Затова бременните жени биват съветвани да слушат спокойна музика, да пеят приспивна песен и да четат приказки на глас.

Това е особено необходимо да се прави редовно след 25-ата седмица от бременността, тъй като до този период слуховите органи вече са напълно развити.

Майката трябва да общувате с бебето в тиха среда, като гали корема с кръгови движения - нежното докосване е много важно за бебето.

Бебето реагира бурно на тежка музика, на резки движения от страна на майката, на силни удари или кавги между родителите. Това може да причини голяма вреда на нероденото бебе и да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Какво прави бебето в майчината утроба 

След 20-ата седмица бебето вече активно започва да проявява емоциите си и да реагира на настроението на майката. Следователно жената трябва да се занимава с положителни дейности и да поддържа спокойно настроение. Бъдещото умствено развитие на детето до голяма степен зависи от нервността на жената през целия период на бременност. Бебето усеща всички емоции на майката заради хормоните, които присъстват в тялото.

Бременност
Бременност
Freepik

Бебето може мълчаливо да уведоми майка си, че е гладно, чрез движение или силно треперене. То получава всички хранителни вещества през плацентата. Ако има рязко притискане в тялото, това означава, че бебето не получава достатъчно необходима за растежа му храна или кислород. 

Бъдещата психика на бебето е силно повлияна, ако бременната жена е била подложена на стрес за дълъг период от време. Детето може да расте затворено и адаптирането към обществото да бъде трудно за него.

Бременност
Бременност

Изключително важно е бременната жена да се храни правилно и да не злоупотребява с тютюнопушене, силен чай и пикантни храни - това прави амниотичната течност горчива, което е много вредно за бебето, тъй като тя абсорбира вкуса на храната.

Силната връзка между майка и бебе

Има невероятна връзка между майката и бебето. Мъничето в утробата винаги реагира на всяка промяна в емоционалното състояние на жената. Ако майката е в добро настроение, тогава детето е щастливо. Интересен факт е, че макар и в утробата бебето може не само да се усмихва, но и да плаче. 

Когато мама спи, обикновено спи и бебето. Но ако му е неудобно, ако изпитва дискомфорт, то определено ще ви уведоми за това с леки побутвания.

Може ли бременната жена да пие кафе: Опасно ли е за бебето?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Woman.bg

Може ли бременната жена да пие кафе: Опасно ли е за бебето?

Автор Woman.bg

Когато носите дете, не трябва да се разстройвате за дреболии, още по-малко да плачете. Специалистите препоръчват да избягвате силни звуци, да откажете да гледате филми на ужасите и екшън филми и да не слушате твърде силна и тежка музика. 

View post on Instagram
 

Бременната жена трябва да се старае да контролира емоциите си и да не забравя, че бебето чувства всичко. Развитието на детето в утробата е прекрасен и мистериозен процес и жената през този период изисква възможно най-много любов, внимание и грижи.

Бременност
Бременност