Автор
Антония Дамянова

Те не се събуват вкъщи и не остъкляват балконите си: Как живеят испанците - ще се изненадате

Имаше време, когато испанците живееха изключително в къщи. С течение на времето обаче в страната се появиха достатъчен брой високи сгради и така стана много по-изгодно да се купуват апартаменти, отколкото вили. Този процес постепенно доведе до естествената "миграция" на испанците от къщата в апартамента. За това как иберийците декорират апартаментите си, за да придадат максимален уют и комфорт в тях, следва да научите в статията по-долу:

Малка жилищна площ

Средните апартаменти в Испания са около 80-90 квадрата, малките - 40-60, а "дворците" - около 100 квадрата. Последното може да си позволи само много богатите испанци.

По правило жителите на тази страна купуват имоти с площ от 80 кв.м. Той е плътно оборудван с 3-4 спални, хол, 1-2 бани, коридор и вътрешен двор. За да се спести максимално място, стаите са обзаведени с вградени гардероби и килери, което е удобно и намалява разходите за мебели. На балкона понякога се организира зона за миене, а банята е комбинирана с тоалетна.

Следователно испанците не се нуждаят от огромни спални, тъй като те прекарват минимално време там - само когато спят. И още един важен момент – спалните им задължително са разделени. Например, ако говорим за хол със спалня, зоната за сън ще бъде оградена с екран или мебели.

В Испания балконите не са остъклени

Жителите на страната използват това място като тераса: през лятото закусват и вечерят там, организират срещи с приятели.

Не ограждат частните къщи с високи огради

Вместо това тези хора предпочитат декоративния жив плет.

Испания има необичайно номериране на апартаментите

Номерът на апартамента се състои от две числа: - първото число обозначава етажа, а второто - номера на самата врата на етажа. Например, може да изглежда така: 2o 1a (втори етаж, първа врата) или 5o B (пети етаж, апартамент B).

С обувки вкъщи

В тази страна не е обичайно да си събувате обувките поради липсата на киша и заради чистите улици там. Също така в испанските апартаменти и къщи се използват или керамични плочки, или паркет. Тези покрития не се замърсяват много и лесно се почистват. Килимите сред съвременните испанци не са популярни - горещият климат прави този аксесоар напълно излишен.

Мода за минимализъм

За момента ограничената площ на испанските апартаменти говори за бум на модата на минимализма. Испанците разполагат само с най-необходимите мебели и декор. Можете да забележите, разбира се, няколко картини или фигурки като декорация, които между другото далеч и не заемат много място. Въпреки това се срещат, макар и по-рядко, испанци, които обичат да колекционират книги или предмети с антикварна стойност, така че гостите да могат да забележат и оценят неговия уникален, изискан вкус.

Камината топли през зимата

Разбира се, въпреки мекия топъл климат, зимата в Испания е студена, особено през мразовитите нощи. Въпреки това в тази страна повечето апартаменти се отопляват автономно. Ето защо традиционният елемент на Средиземноморието - камината, преместен от частната къща в апартамента, е често срещано явление.

Четете още: Как живеят жените в Турция: 10 необичайни навика, от които можем да се поучим