Автор
Весела Георгиева

Ето коя е кралицата на ЮНЕСКО: Държавата с най-много обекти под егидата на организацията

Италия е страната с най-много обекти, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО. В страната има 58 обекта на световното наследство, включително културни, природни и смесени.

Те включват емблематични забележителности като Колизеума в Рим, историческите центрове на Флоренция и Венеция, археологическите руини на Помпей, крайбрежието на Амалфи и Доломитите и много други. Важно е да се отбележи, че броят на обектите може да се промени с течение на времето, тъй като нови обекти се добавят или премахват от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

ЮНЕСКО е Организация на обединените нации за образование, наука и култура, специализирана агенция на ООН, създадена през 1945 г. Основната цел на организацията е да насърчава международното сътрудничество и сътрудничество в областта на образованието, науката, културата и комуникацията.

Колизеумът в Рим - древен амфитеатър, построен по време на Римската империя. Един от най-емблематичните символи на Рим.

Исторически център на Рим, Ватикана - обхваща историческия център на града, включително забележителности като Пантеона, Римския форум и фонтана Треви. Включва също Ватикана, с базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи.

Археологическите зони на Помпей, Херкуланум и Торе Анунциата - съхраняват древните римски градове Помпей, Херкуланум и Торе Анунциата, които са били погребани от изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр.

Чинкуе Тере, Лигурия - Чинкуе Тере е живописна крайбрежна зона, състояща се от пет цветни села: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Отличава се с невероятни пейзажи и традиционна архитектура.

Исторически център на Флоренция, Тоскана - Историческият център на Флоренция е известен със своите артистични и архитектурни съкровища от периода на Ренесанса. Включва забележителности като Флорентинската катедрала (Duomo) и Понте Векио.

Венеция и нейната лагуна, Венето - уникален град, построен върху поредица от острови, свързани с канали. Неговият исторически център и лагуната са признати за изключителното си културно и архитектурно значение.

Пиаца дел Дуомо, Пиза, Тоскана - тук е известната Наклонена кула в Пиза, заедно с катедралата, баптистерия и монумента Кампосанто. Той демонстрира забележителна средновековна архитектура, пишат "Вести".

Исторически център на Сан Джиминяно, Тоскана - добре запазен средновековен град, известен с многото си къщи-кули. Историческият му център предлага поглед към архитектурата и градското развитие на Средновековието.

Археологически район на Агридженто, Сицилия - долината на храмовете в Агридженто съхранява древногръцки храмове. Забележително свидетелство за елинската цивилизация в Сицилия.

Разбира се, Италия е много повече от изброените по-горе обекти.

Италия е атмосфера, красиви хора, начин на живот, начин на хранене, мироглед.

Уханието на море, маслинови горички, пърпорещи моторетки, смях и аромат на прясно приготвена храна.

Затова не пропускайте Кралицата на ЮНЕСКО, струва си да се гмурнете в нейните прекрасно съхранени архитектурни и културни богатства.