Етикет на поведение: Правила на добрите обноски, които не всеки от нас познава, а трябва

Всеки, който си мисли, че етикетът на поведение е мъртъв, греши. Той се променя с времето, става по-гъвкав, но най-важното – посланието му е това, което винаги е било – уважение и пвнимание към хората около нас.

Изкуството на етикета е обичай, който варира в различните страни и включва набор от действия и думи, които показват възпитание и добри обноски за този, който ги демонстрира. Етикетът на поведение призовава да забавим темпото, да отделим малко време за себе си, да се отнасяме по-добре към околните и към самите себе си, позволявайки на красотата и елегантността да влязат в живота ни.

Ето правилата, които всеки от нас трябва да знае:

Поздрав

Поздравът е първото впечатление, по което можем да съдим за даден човек, то вид визитна картичка, която не бива да се подценява. Да предположим за секунда, че не сме в епицентъра на последната пандемия - когато се ръкуваме с някого, трябва да го направим уверено, не твърде силно, но не и твърде меко. Не бива да дърпате човека към себе си, когато се ръкувате с него - трябва да помните, че личното пространство е свещено по всяко време във всеки един момент и ние трябва да го уважаваме.

Точност

Няма нищо по-неуважително към другите от закъснението, независимо от извинението след това. Закъснението е проява на непочтителност и пренебрежение към графика на тези хора, които трябва да ви чакат. Според етикета е препоръчително да пристигнете няколко минути преди срещата. Ако знаем, че ще закъснеем поради някакви непредвидени от нас обстоятелства, се обаждаме при първа възможност (може и преди срещата) и се извиняваме. Хроничните „закъснели“ трябва да работят върху неудобното си поведение, като планират времето си и се подготвят по-отрано за срещата.

Спретнат външен вид

Умението да се обличаш добре е придобито умение. И това е първата стъпка към самочувствието и самоуважението. Не е необходимо да купувате скъпи дизайнерски дрехи, за да изглеждате стилно, но скромно и елегантно. Що се отнася до аксесоарите, не прекалявайте - както се казва, по-малкото е повече.

На масата

Ако мястото на масата не е посочено, е редно да изчакаме домакинът или домакинята да ни поканят на масата. Докато ядем, не държим ръцете и лактите си на масата. Смартфонът също не трябва да се поставя на масата - така изглежда, че не искаме да участваме в разговора, а предпочитаме да си гледаме телефона.

Една от най-горещите теми, свързани с етикета на масата, е тази за азиатските ресторанти. За щастие на всеки неазиатец там няма правило, изискващо задължително използването на клечки за хранене, особено ако не сме запознати с тях. Молим сервитьора да ни донесе няколко прибора за хранене, за да се насладим на храната си спокойно и спокойно. Не така обаче стоят нещата в ресторантите от висок клас извън азиатската кухня.

Протоколът там включва местоположението на приборите за хранене. Ето и акцентите накратко:

Солта и черният пипер са горе вляво и винаги се дават заедно дори да е поискано само едното, поставят се на малка чинийка за масло или хляб със сервизен нож.

Вдясно се поставя чаша вода, чаша за червено и бяло вино и чаша за шампанско.

От лявата страна на чинията се позиционират вилиците – за салата, за риба и за месо, а от дясно – ножовете и лъжиците, като най-накрая от външната страна се поставя най-малката лъжичка.

Броят на съдовете за хранене трябва да съответства на броя ястия, включени в менюто.

Изправена стойка

След като седнете, дръжте гърба си изправен. Ако столът е много нисък, можете да го преместите, така че на вас и другите да ви е удобно. След това, за да създадете впечатление за кралска особа, можете да седнете в поза "Кеймбридж Крос", като съберете коленете си, наклоните коленете си леко настрани и кръстосате глезените си. Красиво и елегантно!

Четете още: Ето коя е дамата, която получи от Ергена розата с различен цвят