Автор
Мария Николова

Тя искаше да се докаже, но падна на леда... Китай я съсипа

Родената в Калифорния фигуристка Зу И, която се състезава за Китай, искаше да се докаже на леда по време на дебюта си в неделя. Вместо това обаче тя бе подложена на ожесточена критика в китайската социална мрежа, след като падна два пъти на леда. Милиони се състезаваха да оплюват 19-годишното момиче и да търсят отговор на въпроса защо Китай е представен от фигуристка, родена в САЩ, за сметка на други местни състезателки. Коментар, гласящ „Това е позор“, събра 11 000 лайка в мрежата. Зу наистина не успя да изпълни програмата си добре – освен че падна, тя не успя да направи и още един скок и в крайна сметка бе класирана на последно място.

Момичето бе истински разстроено от представянето си и през сълзи обяви:„Мисля, че бях под огромно напрежение, знаех, че всички в Китай са учудени от селекцията и исках да им покажа какво мога, но за съжаление не успях.“

Китайските състезатели са подложени на огромен натиск за добри постижения на Олимпиадата, като на всеки медал се гледа като на знак за държавна мощ. Зу е сред поне още десетима спортисти, родени извън родината си, които обаче Пекин селектира с амбицията за повече медали.

Зу е родена в Ел Ей в семейство на имигранти. За да се състезава за Китай, през 2018 г. тя се отказва от американското гражданство и дори променя името си от Бевърли Зу на Зу И.

Критиките и недоволството от Зу са в ярък контраст с обожанието към друга състезателка, която също не е родена в Китай – Айлин Гу.

18-годишната скиорка свободен стил е най-голямата надежда на Китай за олимпийското злато. За разлика от Зу, тя е обичана в страната, защото се представя отлично в своята дисциплина, а и говори китайски.