Меки къдрици, нежна руменина, различни бижута и дори корони - през този сезон е позволено и дори необходимо да подчертавате женствеността си по всякакви различни начини.

В резултат на еманципацията жените стават все по-силни, независими и дори понякога мъжествени. Затова бумерангът на обществения вкус прави плавен обратен завой и се връща към старта - жените трябва да бъдат жени и да изглеждат като такива. И сигурно именно заради възраждането на женствеността тази тенденция е изключително ярка - че кога за последно жените са носили корони?!

Само без розово

Не бъдете твърде инфантилни и не си играйте на Барби - тази тенденция е омръзнала отдавна и на стилистите, и на гримьорите. За сметка на това много жени не са против да си поиграят на "възрастни" принцеси. "Обикновено такива образи се създават за летните колекции, но през този сезон правилата се промениха", пояснява Гуидо Палау, стилист на ревюто на Atelier Versace. "Дълги леки рокли, развяти от вятъра къдрици и цветя - това са истински нимфи, а не жени. Те са силни, но не се хвалят с това, обмислено несъвършени са - това е много лек образ, но именно короната от цветя го прави характерен". Впрочем самите манекенки много охотно публикуваха свои снимки от това ревю в Instagram. "Изглеждам като истинска богиня!", възторжено коментира Карли Клос.



Игра с контраста

Моделите на Dolce&Gabbana вече няколко сезона демонстрират този похват - ако прическата е безупречна, непременно трябва да има смел експеримент с грима. Тиари и тежки венециански огърлици се носят не с вечерни рокли, а като най-обикновено украшение за коса. Вместо фиба можете да си сложите старинна брошка - просто за красота. Трудно е да се обясни тази лекота с обичайните термини, тя не може да се опише поетапно, но непременно пробвайте да подберете подходящи съчетания, като следвате интуицията си. Аленото червило е добре да се омекоти с разпиляна, умишлено небрежна прическа. Гримът със златни отблясъци се съчетава с минималистична гладка прическа. На никого не трябва да му хрумне дори, че сте се гласили дълго и старателно.



Пораснали принцеси

Идеална прическа, минимум грим, задължително красива кожа и дълги мигли - някои съвременни европейски принцеси продължават да поддържат същия стандарт, който обществото очаква от кралските особи. "В този образ трябва да видим доказателства за по-особено качество на живот", твърди известната стилистка Одил Жилбер. "Затова косата трябва да бъде лъскава и поддържана, ако ще и да не е идеално сресана. Кожата трябва да е чиста и сияеща, с нежен розов (а не червен или кафяв!) руж. И непременно трябва да има украшения. Вплетете в косата нанизи и цветя, ползвайте красиви бижута. Те едва ли могат да се нарекат фиби, защото са по-скоро естетични, отколкото функционални". И най-важното - не забравяйте да поддържате нужното изражение на лицето си. Ако ще е принцеса, то нека тя бъде щастлива, добра и усмихната.