Автор
Woman.bg

Фритата със зеле кале, печени чушки, нахут и артишок

Това ястие може да се приготви с най-различни зеленчуци и става много лесно и бързо.

Просто нарежете и изсипете в тава всички налични зеленчуци и ги залейте с яйчени белтъци. Така ще получите нискокалорично и вкусно ястие, подходящо както за закуска, така и за основно хранене. А най-хубавото е, че вариантите за “плънката” са милиони.

Необходими продукти:

* 14 яйчени белтъка;
* 70 гр. сварен нахут от консерва;
* 1 супена лъжица червен пипер;
* 300 гр. къдраво зеле (кале) или броколи;
* 3-4 чушки;
* 1 супена лъжица зехтин;
* 2 скилидки чесън, накълцан на ситно;
* 3-4 готови сърцевини артишок в собствен сос;
* 10 чери-домата;
* 1 супена лъжица сос Уорчестър;
* 0.5 чаена лъжичка лук на прах;
* 0.5 чаена лъжичка чесън на прах;
* 1 чаена лъжичка сух риган;
* 1 чаена лъжичка сух босилек;
* прясна мащерка или босилек на вкус;
* сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:


Загрейте фурната до 200 градуса. Смесете в купа нахута с половин лъжица зехтин и 1 супена лъжица червен пипер. Изсипете всичко в тава и печете 20 минути, докато нахутът не стане твърд и почти хрупкав. Това впрочем е добър вариант за снакс без вредни добавки. Задушете в тиган зелето кале (можете да го заменити с броколи или спанак) и чесъна за 5 минути, до омекване. Можете да добавите малко зехтин или вода. В отделна купа разбийте белтъците със соса, добавете всички подправки. Намажете тава за печене със зехтин.

Подредете зеленчуците – най-отдолу зелето кале, после нахута, артишока, чушките, доматите. Залейте с белтъчената смес и печете на 190 градуса 35-40 минути. При желание можете 5-7 минути преди края на печенето да поръсите фритатата с козе сирене. Сервирайте ястието горещо, подправено с прясна мащерка или босилек.

Четете още: Свежа идея за лятно барбекю

снимки: mondaydelights.ru