Автор
Woman.bg

Оригиналният парфюм – как да го разпознаем?

В древността, ароматите често са стрували повече от злато и скъпоценни камъни. Били са привилегия на богатите и високопоставени хора и признак за принадлежност към елита и аристокрацията.

За производството на оригинални парфюми днес, се използват висококачествени суровини. В състава им се включват натурални и синтетични суровини. Оригиналните парфюми се отличават по чистотата и високата концентрация на натуралните съставки. В зависимост от дизайнерското вдъхновение, могат да бъдат нероли, лайм, мускус, амбър, орхидея, опиум, розово масло, лилия, жасмин, пачули и мн. други. Самото набавяне и обработка на селектираните суровини е сложен и прецизен процес. Изискват се специални условия, знания и технологии за да се изберат само най-висококачествените съставки без примеси. В оригиналните аромати почти винаги присъстват рядко срещащи се уникални суровини, добиването на които е трудно и скъпо като пример – цвете, което цъфти един път в годината, само 24 часа и само в този период може да се извлече аромата.

Четете още: Аманда Сейфрид залага на парфюм, излъчващ увереност

Също така нероли или масло от цветята на портокал е скъпо поради това, че за да се получат 800 мл етерично масло е нужно да се обработи 1 тон пресни листенца. За производството на 1 литър етерично масло от жасмин са нужни 750 кг. цветя. Жасминът се събира на ръка преди изгрев слънце, тъй като росата и слънцето могат да развалят скъпите бели цветя. При голямо натоварване се успява да се съберат до 700гр. на час. Жасминът влиза в състава на прочутия Chanel No5.

За розовото масло трябват още повече цветчета – 1 литър масло се получава от 5 тона цвят.

В наше време козметичната индустрия започва усвояването на синтетични аромати. Така например химиците създават веществото екзалтон, което мирише на мускус и така не се налага използването на скъпата суровина. За да копира оригинала, производителя на фалшификата налучква част от веществата, които се съдържат в оригиналната композиция, но не е възможно нотките на фалшивия аромат да се разгърнат, по начин идентичен на оригинала, както и трайността да е същата, поради разликата в слепващите съставки, които дават устойчивост на аромата.

Но за разлика от тях, оригиналните парфюми траят много дълго и ароматът им остава часове по кожата. Друг важен момент е безопасността на съставките. При скъпите и оригинални парфюми е важно съставките да не предизвикват алергии и дразнения, каквито често се срещат при техните фалшификати.

Четете още: Топ 10 на най-скъпите парфюми в света

Фалшивия парфюм се различава и по неговата опаковка. Оригиналните парфюми са обвити в целофан, който плътно приляга на опаковката и трудно се размества, отрязан е точно за опаковката, без излишни части и залепено с лепило, което не се вижда, без следи от тиксо. Всичко, различаващо се от това описание, говори или за нарушена оригинална опаковка или за фалшификат.

Друг признак, отличаващ оригинала от фалшивия парфюм е кутийката му. На оригиналните парфюми е плътна. Често надписа и логото на марката са релефни. По кутията, отвън и отвътре, не съществуват места, облепени с тиксо. На дъното на кутията има код, който съвпада с кода на шишенцето с парфюм. Понякога кодът е релефен, друг път само напечатан, но във всички случаи трябва да съвпада с кода на шишенцето. При фалшивите парфюми кодът липсва или на кутийката , или на шишенцето, а хартията на кутийката е по-тънка и нерелефна (или слаборелефна).

Не на последно място е флакона на оригинала – прецизно изпълнен до съвършенство, без никакви дефекти, той представлява истинско естетическо удоволствие за притежателя си.

Четете още: 2 начина за усилване на растежа на косата