Ноктите на бременната жена в повечето случаи растат по-бързо от обичайното.

Много бременни откриват, че маникюрът или педикюрът осигуряват така нужното им повдигане на самочувствието. Грижата за ноктите е важна и през бременността.

Нокътят трябва по възможност по най-предпазлив начин да се освобождава от нечистотии и умъртвени частици на кожата. По честото намазване на ноктите с мазнина е важно, защото по този начин се избягва втвърдяването на нокътните кожички.

За да бъдат ноктите ви здрави, гладки и хубави масажирайте всяка вечер корена им с малко крем за нокти или с масло, а краищата им намазвайте с втвърдител за нокти, ако ноктите ви са меки. Чупещите се нокти могат да бъдат признак за недостатъчно съдържание на калций в тях, което може да се компенсира с вътрешно приемане. Това може да направите след консултация с лекар, а не по свое усмотрение.

Ноктите подобряват здравината и гланца си, когато се консумират храни богати на протеини и витамини. По късно през бременността педикюристката може да ви реже ноктите на краката – задача, която нарастващия корем прави все по трудна. Все пак изпаренията от химикалите, използвани за маникюра и педикюра, могат да бъдат повод за загриженост - гледайте тези процедури да ви се правят в сравнително открити пространства, помещението да се проветрява добре и да не се подлагате на изпаренията за прекалено дълго време.

Четете още: Естествена красота от Zoya