Всеки, който е изпитвал на собствен гръб последиците от алергична реакция, знае колко внимателно трябва да се подхожда и към храна и към козметика.

“Отключването” на някоя реакция може да стане съвсем внезапно и да доведе до непредвидими поражения.

Затова:


1. Оставете професионалната козметика на професионалистите. Тя съдържа по-значителни количества активни вещества, които трябва да се използват внимателно, по предписание и под наблюдението на специалист.

2. Поради високата концентрация на потенциални алергени, избягвайте грима с ярки оттенъци, а също така прекалено трайните средства.

Четете още: Зехтин и алое вера срещу стрии

3. Не си купувайте продукти от нови серии без да ги тествате върху малък участък от кожата. Козметиката за тяло можете да тествате в гънката на лакътя, а за лице – зад ухото. За съжаление по този начин не можете да проверите червилото и спиралата - затова може да се възползвате от предложената ви мостра.

4. В никакъв случай не използвайте козметика с изтекъл срок на годност. Ако тя е засъхнала, втвърдила се е или е променила цвета и аромата си, изхвърлете я.

5. Не загребвайте от крема с ръка (за да не разнасяте бактериите и мръсотията), а използвайте еднократни тампони за грим.

6. Старайте са да използвате козметика от една и съща марка. Реакцията от смесването на разнородни средства е непредвидима.

7. Въздържайте се от употребата на средства с високо съдържание на спирт. Те изсушават и раздразват кожата, т.е. облекчават попадането на алергени в нея.

8. Някои парфюми могат да предизвикат повишена фоточувствителност и затова тяхната употреба не е препоръчително преди плаж или солариум.

9. Козметиката за тяло не трябва да се използва за лице (още по-малко за нанасяне върху клепачите). Опитвайте са да поставяте спирала само върху 2/3 от миглите си, без да докосвате техните корени.

10. Винаги четете етикетите: при алергия към житни растения обръщайте внимание на наличието на пшенични кълнове в крема или царевична скорбяла в пудрата, а при непоносимост към никела се откажете от лака за нокти с топчета за разклащане.

Бъдете внимателни дори към добре познатите и проверени средства – производителят може да промени рецептурата. Източник: zdrave.bg

Четете още: Парти грим