Група учени от Финландия стигнаха до интересен извод. Те смятат, че един индивид може да бъде разпознат като здрав само по отличните му външни белези.

За целта обаче трябва да е мъж. Атрактивните представители на силния пол прихващат по-рядко болести, тъй като имат по-силна имунна система.

При дамите обаче не е засечена никаква корелация между красива външност и добре функционираща имунна система.

Четете още: Мъжете и жените държат на различни неща в брака

В животинския свят колкото по-красив е някой неин представител, то толкова повече той пращи от здраве. Поради това когато избират партньор или партньорка, животните изчисляват всяка една аномалия за секунди, която може да се прояви във външността и преценяват до каква степен той или тя притежава хармонично и симетрично тяло. Асиметрията или отклоненията във външния вид често показват присъствие на заболявания или проблеми с гените.

Хората също инстинктивно си избират партньори с красиви лица, особено в страните, където има много случаи на зарази, отбелязва БГНЕС.

Британският професор Семир Зеки подложил доброволци на томографско изследване. През това време им прожектирал снимки на картини на големи майстори. Оказало се, че при наблюдението им се активира обритофронталната кора, която отговаря за усещането на удоволствие.

Преди известно време се появи терминът "невроестетика" Това е наука, изучаваща красотата. Според един постулат в нея мозъкът определя образа като красив или грозен несъзнателно и това се случва още в първите 100 до 200 милисекунди. Осъзнаването на грозотата обаче не протича толкова бързо, тъй като разполагаме с детектор на красотата.

Четете още: Какво харесваме в мъжкарите