Рецепта за един необикновен тиквен хляб от iloveourdreams.wordpress.com.

Продукти:

2 ч.ч брашно

1/2 ч.ч царевично брашно

1 пакетче бакпулвер

500 гр пюре от тиква

1 ч.ч вода

1 ч.л сол

1с.л пресен розмарин

Сос с хрян:

10 см корен хрян

100 гр заквасена сметана

сол, черен пипер15

1ч.л ябълков оцет

1с.л зехтин

песто

Приготвяне:

Пюрето от тиква се приготвя като изчистите и нарежете на парчета 500гр тиква и ги сварите докато поомекнат. Оставяте ги да се охладят и ги пюрирайте. Загряваме фурната на 180С.

В съд пресяваме брашното, добавяме царевичното, солта, бакпулвера и наситнения розмарин. Разбъркваме добре за да се смеси всичко и правим кладенец. В средата му изсипваме тиквеното пюре и водата.

С вилица започваме да разбъркваме, постепенно от центъра към стените на съда. Тоест първо разбърквате водата и тиквата и със самото въртене започвате да попивате брашно от стените.

След като всичко е попило се образува сравнително твърдо тесто…по-твърдо от това на кекс де, не от това на истински хляб. Този хляб не се меси. То по-скоро си е вид солен кекс, но англоговорящата половина на света тези неща си ги нарича хляб.

Изсипете тестото в приготвената тавичка и го сложете да се пече. Отнема му от 30 до 40 мин. Като имайте в предвид, че тестото дори след изпичане си стои малко влажно, заради самата тиква.

След изпичането го извадете и оставете да почине за няколко минути. После го освободете от тавата и хартията и го оставете да изстине напълно върху решетка.