Автор
Юлия Попова

Днес Google отбелязва 155 години от рождението на Селма Лагерльоф

Световната търсачка днес ни посрещна с цветна рисунка. По този начин Google отбелязва 155 години от рождението на шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф.

През 1909г. Селма става първата жена успяла да спечели престижната Нобелова награда за литература. Започнала своето творчество от ранна възраст и автор на множество творби, тя е най-известна със своето произведение „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“.

Родена на днешната дата през 1858г. в град Суне, Южна Швеция. На три годишна възраст се разболява от детски паралич, което я принуждават да куца до края на живота си. Въпреки пораженията на коварната болест, тя не спира да развива по най-добрият начин своя литературен талант. В детството си няма голям допир до други деца на нейната възраст, което насочва вниманието и към красотата на вълшебните приказки и легенди. Мотив, който се превръща в отличителна черта на нейното творчество.

Селма следва в Стокхолм,в Кралската висша академия за подготовка на жени и се дипломира като учителка през 1882 г. Близо десет години работи като преподавател и след като става член на Шведската академия на науките се посвещава изцяло и само на писането.

По време на Втората световна война, Лагерльоф полага много усилия, за да спаси германски интелектуалци и творци от преследванията на нацистите. Именно заради това тя дарява своя нобелов медал - за набиране на средства за оказване на помощ на местното население.

В разгара на усилията си да осигури помощ за пострадалото от ужасите на войната население на Финландия, тя получава удар и на 16 март 1940 г. умира в имението си Морбака.

В чест на приноса и за културата и положителния имидж на Швеция, скандинавска държава поставя красива илюстрация към приказката на Селма Лагерльоф на местната банкнота от 20 крони.

Забавните и често неразбираеми промени в логото на Google са известни под т.нар. име Doogle, като по този начин световната търсачка отбелязва различни празници или годишнини на известни личности.