Автор
Юлия Попова

Google отбеляза 216 г. от първия скок с парашут

От няколко години Google отбелязва по атрактивен начин уникални постижения от миналото, като променят логото на своята търсачка.

Днес причината за doodle търсачката е франзуцинът Андре-Жак Гарнерен. На днешната дата преди 216 години, той успява да направи нещо немислимо за онези времена...

На 22 октомври 1797 г. той доброволно прави първият парашутен скок с водороден балон. Събитието се провежда пред много посетители в парижкия парк Монсо, където той скача от височина, достигаща 400 метра. Приземяването му е успешно, въпреки проблемите с балона. Така Андре-Жак Гарнерен завинаги влиза в историята ни.

Постижението на Гарнерен показва по категоричен начин, че това може да се случи и на значително по-големи височини. Благодарение на неговата храброст се полагат основите на все по-функционалните парашути, чиито дизайн се променя през годините. По този начин ролята на Гарнерен може спокойно да бъде съпоставена с огромното вляние на съвременните технологии, които са неизменна част от ежедневието ни днес.


Той продължава да експериментира и създава парашути до края на своя живот. Роден в Париж, той загива по време на инцидент, докато се опитва да построи нов балон през август 1823 г. Въпреки това постижението му и до ден днешен ни подсеща за неговата личност и невероятната храброст да се осмели да направи нещо, което дотогава е изглеждало невъзможно.