Модна къща в Торонто пусна първите противокуршумни костюми, предназначени за бизнесмени, които трябва да пътуват до опасни места.

Дейвид Тран, който ръководи отдела за специални проекти на модната къща Garrison Bespoke в Торонто, измисля костюма в стил Джеймс Бонд след разговор с клиент, който се връщал от пътуване в чужда страна, където бил обстрелван.

"Искахме да създадем истински костюм в стил Джеймс Бонд", казва Тран, добавяйки, че тази ниша е доста добре дошла като се има предвид, че търсенето на шивашките услуги е намаляло.

Тран разказва, че дизайнът на този костюм е била лесната част, но технологично е имало много трудности. Не може да се използва кевлар, от който се правят бронираните жилетки, тъй като е тежък и много обемен материал.

Тогава модната къща се свързала с компании, оборудващи американската армия, чиито имена Тран отказва да съобщи. Костюмите, които са направени на базата на ултралеки въглеродни нанотръби, струва от 20 000 долара нагоре.

Материалът се пришива в подплатата на костюма и предпазва собственика му от ножове и малокалибрени огнестрелни оръжия, без да ограничава движенията му.

Потенциалните клиенти работят във финансовия сектор, минната и петролна индустрия и много от тях се оплакват, че при пътувания в някои опасни райони, се чувстват изнервени, което може да има негативно влияние върху бизнес успехите им при преговори.

Най-важното е костюмът да изглежда съвсем нормален и да не личи, че е брониран, тъй като това би дало лош сигнал за страх на отсрещната страна. Първият костюм вече е готов и е продаден. В момента се изпълняват още 6 поръчки.

Източник: АФП