През последните десетилетия у нас се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на възрастта за раждане на жените - ако през 90-те години на миналия век средната възраст за първо раждане на българката е била 20-21 години, днес тя вече е 25-26 години, а за София и най-големите градове достига и дори надхвърля 28-30 години, сочат данни на НСИ.

Този факт не само поражда проблеми по отношение на здравето на майката и детето, но и води до сериозни демографски последици за нацията. Тези данни бяха представени днес от акушер-гинеколози, неонатолози и ембриолози от Медицински комплекс „Д-р Щерев", като повод за срещата беше 25-та годишнина от първите инвитро процедури, осъществени в България.

Четете още: Звезди, кърмещи навън

Независимо че медицината, биологичните науки и имунологията напреднаха много през последните години, повишаването на възрастта на желаещите жени и двойки да станат родители води до повишаване на риска от трудно забременяване и раждане на дете с ниско тегло, поясниха специалистите.

„Българката трябва да преосмисли своето поведение и да ражда децата си по-рано", апелира акушер-гинекологът д-р Таня Тимева.

Тя цитира данни, според които за последните 10 години делът на родилките с първо раждане на възраст над 35 години се е повишил над два пъти – от 6% сега той възлиза на 13%. Също така относителният дял на родилки над 35-годишна възраст в комплекса през миналата година вече надхвърля 32% от всички родили, а една пета от всички пациентки, при които се прилагат различни техники за асистирана репродукция са на възраст над 40 години.

Четете още: Уилям и Кейт планират второ бебе