Имате стабилно положение в обществото, установени навици, многогодишен щастлив брак, синът ви вече завършва гимназия... и положителен тест за бременност.

Какво се случва, когато сте на възраст, готова да гледате внуци, а не собствено бебе?

Според статистиката 70% от късните бременности завършват с аборт - малко са жените, които искат да се занимават с пеленки, когато отдавна вече са забравили за тях., пише dete.bg. Напоследък обаче се увеличава броят на жените, които са решили да родят след 35-40-годишна възраст. За това има много причини:

Кариерата. В съвременния свят жената с удоволствие прегръща възможността да получи образование, да изгради кариера, да печели пари наравно с мъжа. Много жени дотолкова са погълнати от процеса по самореализация, че отлагат раждането на детето за „после“. Към тях можем да отнесем и тези, които искат да имат стабилна материална база, идеални условия преди да родят детето си - собствен дом, автомобил, вила, пари за детска градина, гимназия, добър университет...

Любовта.
Много жени успяват да намерят половинката си чак в четвъртото, дори в петото десетилетие от живота си... те искат да имат дете от този мъж. Затова раждат и жени, които сключват втори брак, дори и да имат деца от първия си брак.

Безплодието. Не са малко и тези жени, които дълго време не успяват да забременеят заради здравословни проблеми, които водят до безплодие. След много години, вече победили болестта, те се решават на изкуствено оплождане.

Самотата. Да родят късно понякога се решават самотноживеещите жени, които мислят, че вече няма смисъл да очакват да им се случи нещо вълнуващо и решават да си родят дете от избран от тях мъж или чрез банка за изкуствено оплождане.

Общественото мнение. Хората вече без упрек гледат на немладата жена, която се стреми към лично щастие. Вече и рядко жените се безпокоят от това “какво ще кажат хората”, виждайки “възрастната жена” с корем или с детска количка.

Порасналите деца. В семействата с вече пораснали деца понякога се появяват бебета, защото родителите искат отново да се почувстват млади и да се обградят с млад живот около себе си, когато големите им деца вече напуснат дома. Или пък защото винаги са си мечтали за още едно дете, но по-рано не са могли да му осигурят комфортни условия на живот заради материални трудности.

Бягство от загуба. Често с късното раждане жената се опитва да закрепи разклатените си отношения с мъжа си или да замени отиващата си любов с грижа за бебето. Някои семейства пък се решават на къснородено дете, което да “замени” починало предишно дете.

Шансът да родиш “вундеркинд”. Смята се, че късните деца са по-умни от “ранните”. Голяма роля за това играе не наследствеността, а възпитанието - родителите, разбирайки, че няма да имат втори шанс, се стремят да вложат у детето си максимум знания и умения и крайно болезнено реагират на педагогическите си неуспехи. Детето им трябва да стане по-добро и по-съвършено творение от тях.

Разбира се, далеч не всички късни бременности са планирани. Много жени, включително омъжените и с деца, с годините престават да се пазят от забременяване, като се осланят на това, че организмът им си е “изработил” репродуктивния ресурс и не ги заплашва бременност. Или пък ги подвежда “календарния” метод на контрацепция, защото в цикъла им се усещат промени заради наближаващия климактериум. Някои жени приемат спирането на цикъла за знак за настъпила менопауза и така и не разбират, че са бременни. Чак когато се закръгли коремът им, те осъзнават, че спирането на цикъла не е било менопауза...

Когато планират дете на късна възраст, много жени се страхуват, че детето им ще се срамува от възрастта им - повечето деца на неговата възраст имат майки с по 10, дори с по 20 години по-млади от неговата. Тези майки имат по-близки до детето си интереси. Но пък възрастните родители имат едно друго предимство: те много по-спокойно и отговорно се отнасят към възпитанието, в неувереността си не се мятат от крайност в крайност, те вече са се “наработили” и са си “поживяли” и няма да оставят децата си на грижите на баби или детегледачки, а ще му посветят максимум време.