Вероятно сте напълно наясно с факта, че косата през всеки сезон има свои специфични нужди.

Лятото и зимата са най-агресивните сезони, с които косата винаги води ожесточена битка с цел да запази мекотата, блясъка и цялостния си здрав вид.

Приготвили сме ви 6 прости, но от изключително значение за грижата за косата съвети. Хвърлете им по един поглед – ако не знаехте за тях – се радваме, че ви споделяме нещо ново, ако сте напълно наясно с тях – се радваме, че ви подсещаме все пак.

Дълбоко подхранване


Честото използване на сешоар през зимата е една от причините за рязкото влошаване на състоянието на косата. Краищата стават сухи, а косъмът губи все повече от естествения си блясък. Решението е дълбоко подхранване. Купете си подхранваща терапия за коса. Тя съдържа много полезни за косъма и скалпа масла. Изсипете няколко капки от терапията в балсама си. След всяко измиване нанасяйте балсам (препоръчително е да не миете косата си всеки ден, освен ако не се налага заради употреба силни фиксиращи продукти; достатъчно е да я миете веднъж на ден-два), оставяйте го да действа 20 минути и изплаквайте обилно.



Изсушаване на косата


Всеки път, когато е възможно, измивайте косата си вечер, за да може да изсъхне сама на топло вкъщи. Ако се опасявате, че на сутринта ще изглеждате като "смачкана метла", експериментирайте! Легнете си коса, сплетена на плитка или я навийте на меки дунапренени ролки. Така на сутринта ще имате разкошни вълнисти кичури или красиви къдри.

Наелектризираща се коса

През зимата всички имаме взимане-даване с електричеството в косите, заради пуловерите и плетените шапки и шалове, които носим. Спасение има и то е в миенето на косата с топла, не гореща, вода, както и в сресването с четка, която има едновременно пластмасови зъбци и такива от твърд косъм.



И още нещо за плитките

Ако можем така да се изразим – и на косата ѝ е студено. Има начин да я предпазвате от студа, като по-често залагате на сплетени прически.

Предпазете се от пърхот


През зимата освен косъмът, се изтощава и скалпът, което води до раздразнение и поява на сърбеж. Срещу тези неприятни симптоми ви препоръчваме да използвате шампоан за чувствителен скалп или да изпробвате следния ефикасен и обичан от нас метод за предпазване от появата на пърхот – смес от зехтин и лимонов сок, затоплена леко и нанесена като маска върху скалпа. Масажирайте за около 10 секунди, след което оставете терапията да действа 15 минути.

Блясък

Много лесен и ефикасен трик за постигане на цялостен блясък на косата – правете ѝ маска с мед, втривайте в корените и по дължина на косата. Оставете меда да действа половин час, слeд което изплакнете обилно с топла вода.