Автор
Woman.bg

5 грешки, които правите с косата си, без дори да знаете

Чудили ли сте се защо някои жени се радват на перфектна коса без дори да полагат кой знае какви усилия за това? Може би те знаят нещо, което ние не? Или пък всичко се дължи на добри гени?

Каквато и да е причината тя може единствено да ни потисне и ожесточи битката между четката и заплитащите се краища всяка сутрин.

Ще ви кажем едно нещо – собствените ни навици в грижата за коса ни саботират до степен такава, че никога, ама никога да не успеем да се насладим на меки, блестящи и красиви коси.

Ето 5 съвета, които ще разбият на пух и прах рутината, с която съсипваме иначе възможната „перфектност“ на косите си.

Забравете за подсушаването на косата с кърпа

Дори най-малкото разтъркване на хавлията върху мокра или влажна коса може да предизвика нараняване на структурата на косъма. Абсолютно същият ефект има и сресването на влажна коса! На първо време заменете хавлиената кърпа със стара тениска. Увийте я като тюрбан върху мократа коса и нека така попие по-голямата част от водата. С нея по-нежно ще подсушите косата, ако все пак решите да я разтъркате малко. Ако косата ви е заплетена и все още влажна, срешете сплетените кичури с четка за зъби.

Не посягайте към сешоара без продукт за защита

Знаем, че когато използваме маша или преса е задължително да напръскаме косата с протектор срещу горещина, но не правим същото и при всяко използване на сешоара. Идва зима и неговата употреба ще стане почти ежедневна – няма слънце и топъл ветрец, които да изсушат косите. Освен, че ще ви се наложи да отредите особено важно място на защитния спрей/крем върху тоалетката си, ще ви се наложи да свикнете с мисълта, че не е добра идея електрическите уреди за коса да се използват загрени до най-висока степен!

Сушете със сешоара по правилния начин

Какво? Има някаква специална философия за употребата на сешоар? Да! На първо място е по-добре да изчакате косата ви да е на 70% суха преди срещу нея да включите топлата струя въздух. Друг съвет е да движите сешоара постоянно – никога не задържайте струята върху един участък за повече от 1-2 секунди. По този начин освен, че ще изсушите косата си по-равномерно и бързо, няма да я атакувате така агресивно.

Сресвайте се отдолу нагоре

Когато решите косата си винаги започвайте от краищата и лека полека се придвижвайте четката към корените. Така ще предотвратите всяко излишно скубане, което се получава ако захванете сресването от корена към краищата. Правете го само в случай, че косата ви е префектно разресана и без никакви заплитания.

Не носете твърде често стегната конска опашка

Плитките и опашките не трябва да се сплитат или връзват твърде опънато и стегнато. Резултатът от подобна грешка е накъсна коса! Ако по принцип носите косата си прибрана, то поне се опитайте да не я пристягате твърде много, местете позицията ѝ (високо горе, по средата на главата, на тила), използвайте меки и широки ластици или шноли.