Автор
Woman.bg

Плешивите мъже са заплашени от рак на простатата

Ново изследване показа, че плешивите мъже са по-застрашени от рак на простатата.

Мъжете, които се подлагат на биопсия на простатата, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с рак, ако са загубили значителна част от косата си, установиха учените. Причината за това не е ясна, но специалистите смятат, че тя може да е свързана с по-високите нива на тестостерон, хормон, който води до развитието на ракови клетки и в същото време възпрепятства растежа на коса.

Д-р Нийл Флешнер, ръководил изследването в университета в Торонто, заяви, че макар откритието да се нуждае от потвърждение с нови изследвания, то трябва да послужи като предупредителен сигнал за мъжете с оредяваща коса, предаде БГНЕС.



"Колкото по-малко коса имат мъжете, толкова е по-вероятно да се разболеят от рак на простатата. Плешивите мъже трябва да знаят, че може да им е от полза, ако бъдат прегледани навреме и може би, ако е необходимо, да се подложат на биопсия", заяви Флешнер.

Резултатите са получени чрез сравнително малко изследване с участието на едва 214 мъже и не доказва категорично, че плешивостта води до рак.