С вода от река Йордан, където е бил кръстен Исус Христос, в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс" бе кръстен синът на принц Уилям и съпругата му Катрин - принц Джордж, съобщи АП.

Бебето беше кръстено от Кентърберийския архиепископ Джъстин Уелби. Частната церемония започна точно в 14 ч. по Гринуич (17 ч. наше време).

Принц Джордж пристигна в параклиса, носен на ръце от баща си принц Уилям. До тях бе майка му, херцогинята на Кембридж Катрин.

Четете още: Вижте къде ще живеят Принц Уилям и Кейт

Малкият Джордж бе облечен в копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. Тя е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям. Копието е направено от шивачката на кралицата Анджела Кели, защото оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Гордата майка Катрин бе в кремав тоалет с шапка в същия цвят. След края на кръщенето дядото на принц Джордж - принц Чарлс, и съпругата му Камила, дадоха чаено парти в "Кларънс хаус".

Имената на седемте кръстници на принц Джордж бяха обявени официално. Сред тях са приятели на двойката от детството и студентските им години, както и приятелка на покойната майка на принц Уилям - принцеса Даяна.

Кръстниците са Оливър Бейкър, Емилия Джардийн-Патерсън, граф Гроувнър, Джейми Лоутър-Пинкъртън, Джулия Самюъл, Уилям ван Кутсем и Зара Филипс.

Зара Филипс е братовчедка на принц Уилям. Емилия Джардийн-Патерсън е съученичка на Кейт, Оливър Бейкър е състудент на двойката, Уилям ван Кутсем е приятел от детството на принц Уилям. Джейми Лоутър-Пинкъртън е бил секретар на херцозите на Кембридж и на принц Хари от 2005 г. до 2012 г. Джулия Самюъл е близка приятелка на принцеса Даяна. Графът на Гроувнър е син на херцога на Уестминстър.

Бъкингамският дворец огласи и списъка с гостите на кръщенето на принц Джордж.

Той включва 22 имена, сред които това на Елизабет Втора. 87-годишната кралица бе придружена от три поколения бъдещи монарси - сина си Чарлс, внука си Уилям и правнука си Джордж.

Съпругът на кралицата, 92-годишният принц Филип, съпругата на Чарлс - Камила, по-малкият брат на Уилям - Хари, както и родителите на Катрин - Керъл и Майкъл Мидълтън, брат ѝ Джеймс и сестра ѝ Пипа също присъстваха на кръщенето.

Принц Джордж се роди на 22 юли 2013 г. Той е трети по ред в наследяването на трона след дядо си принц Чарлс и баща си принц Уилям.

С избора на мястото за церемонията се прекъсва установената традиция. Досега принц Уилям, баща му - принц Чарлс, и кралица Елизабет Втора са кръщавани в Бъкингамския дворец, а принц Хари - в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка "Уиндзор".

В параклиса на двореца "Сейнт Джеймс" кралица Елизабет Първа се е молила, преди да бъде победена испанската армада през 1588 г., а Чарлз Първи е получил причастие, преди да бъде екзекутиран през 1649 г. В него кралица Виктория се е омъжила за принц Албърт.

Четете още: Принц Джордж - най-влиятелният човек в Лондон

Параклисът има особено значение за принц Уилям, защото там е поставен ковчегът на майка му принцеса Даяна преди погребението ѝ през 1997 г.

По повод кръщаването на принц Джордж на 8 октомври 2013 г. Кралският монетен двор на Великобритания пусна в продажба серия от монети, посветени на събитието.

Паметните монети с номинал 5 британски лири са изсечени от злато и сребро. Те са украсени със свирещ на арфа херувим, заобиколен от венец от лилии. На всяка монета е гравиран девизът на британската монархия от времето на Хенри Пети - Dieu et mon droit.