"Последният китайски готвач" е новата книга от портфолиото с кулинарна художествена литература на издателство Гурме.

Увлекателният и познавателен роман е написан от Никол Монес, американска писателка, чието творчество е вдъхновено от различни аспекти на китайската култура. Авторката отвежда читателя в скрития свят на елитната кухня на съвременен Китай чрез историята на американска кулинарна журналистка в Пекин.

Никол Монес разгръща изумително дълбоки пластове традиции и мъдрост и го прави по изненадващ и очарователен начин. Изненадата от срещата на една пищна, мощна, изящна и устремена към съвършенството кулинарна история с вкусовете и ритъма на съвременния свят. Очарованието на една красива любовна история, която се заражда на моста между минало и настояще, между Изтока и Запада.

Когато наскоро овдовялата американска кулинарна журналистка Маги Макелрой е повикана в Китай във връзка с иск към покойния й съпруг, тя е сполетяна изневиделица от откритието, че той може да е водил двойнствен живот. Единственото, което й носи утеха, е работата. Редакторката на списанието, за което пише, й възлага да направи материал за Сам, наполовина китаец, наполовина американец, наследник на даровити готвачи, работили в двореца на императора. Докато наблюдава как Сам се подготвя за кулинарно състезание за Олимпийските игри в Пекин, тя започва да съзира вплитането на кухнята в китайската цивилизация. Тук, сред уроците за традициите, дълга и човешките връзки Маги намира рецепта, която може да излекува сърцето й. Това е рецепта за връщане към живота; за преосмисляне на съвременния свят от позицията на една забравена източна деликатност; за съвършенство, което изглежда постижимо, поднесено чрез храната. Рецепта за любов, която трябва да бъде изживяна докрай.

Въображаемият ръкопис, създаден от „последния китайски готвач“, е находчив авторски похват, умел начин да се почувстваме съпричастни в преоткриването на един богат и мъдър свят, далечен за паметта, но близък за сетивата.

За автора:

Никол Монес е доказана във времето писателка, чиито романи черпят вдъхновение от дългогодишният и престой в Китаи. През далечната 1977 година тя започва собствен бизнес там в сфертата на текстила. След осемнадесет години успешна търговия тя се отдава на писането. "Последният китайски готвач" е третия роман, която авторката издава, други нейни произведения са " Чаша светлина" и " Изгубенни в превода", преведени на десет езика.

"Изгубенни в превода" освен, че е награден от New York Times с приза " Известна книга" и "Избора на редактора", печели наградата "Pacific Northwest Bookseller’s Association Book Award" за за най-добра художествена творба на американска авторка.

Освен романите който пише, авторката има и доста публикации в Gourmet списания. Тя отразява събитя, обхващащи кулинарни мероприятия в градове като Пекин, Шанхай, провинция Юнан и долината San Gabriel, източно от Лос Анджелис. Нейни работи също така може да намерите в Los Angeles Times и Washington Post .

Книга: „Последният китайски готвач”
Автор: Никол Монес
Издателство: Gourmet publishing