С номинацията си да оглави Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън се присъедини към жените, които са на върха в сферата, в която работят, но едва 19% от политиците и парламентаристите по света са жени.

Страните, в които има най-много жени в парламента, не са непременно най-демократичните, според доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

Всъщност най-добрата страна по отношение на равнопоставеността между половете в управлението през 2012 г. е била Руанда, следвана от Андора и Куба, според доклада на ООН.

В същото време по този показател Германия, Великобритания, Франция и САЩ заемат 21-во, 53-то, 69-то и 78-о място, респективно. Въпреки предизвикателствата, жените успяват да достигат до най-високите нива в тяхната сфера.

Вижте някои от най влиятелните жени в политиката, подбрани от CNBC ето ТУК!!!

Джанет Йелън

Тя скоро може да оглави Федералния резерв на САЩ (с което ще стане най-висококвалифицирания председател на Фед) и е смятана за най-точния анализатор на централната банка от 2009 г. насам. Йелън обаче все още има сериозна конкуренция вкъщи.

Йелън, която има докторантура по икономика от Йейлския университет е омъжена за Джорж Акерлоф, икономист, печелил Нобеловата награда.

Ангела Меркел

"Мадам Не", както е наричана Меркел, заради непоколебимостта й за прилагане на икономии, е известна с чувството си за хумор и любовта си към футбола. Бившата химичка, което е на път да изпревари Маргарет Тачър като най-дълго управлявалата жена в Европа, е и най-високо класираната жена в класацията на Най-влиятелните хора на Forbes.

Политическата кариера на Меркел започва през 1989 г., когато пада и Берлинската стена. Във въпросния ден обаче Меркел не е била при стената, тъй като "Беше четвъртък, а четвъртък бе моят ден за сауна, така че бях на сауна.", както казва самата тя.