Много хора гледат котки и обожават мъркащите си любимци.

Но котките са много по-загадъчни същества, отколкото си мислим. Представяме ви пет любопитни факта за котките, които може би все още не знаете.

1. Котките обичат да получават храна като подарък

Четете още: Вижте кой ни е на гости

Котките са единственият животински вид, предпочитащ да получава храна, без да полага каквито и да било усилия за това. Според проучванията всички други видове – хора, плъхове, кучета, делфини – ако изобщо имат избор, предпочитат все пак да направят нещо, за да получат храна. Котките са до известна степен крайно рационални в това отношение – ако става дума за максимално усвояване на калории. Но това ги превръща и в най-големите използвачи в природата.

2. Котките могат да живеят много дълго

Четете още: Най-добрите хотели за любителите на животни

Котката, живяла най-много години досега, се е казвала Крийм Пъф. Родила се е на 3 август 1967 г. и е умряла на 6 август 2005 г. на възраст 38 години и три дни. Това надхвърля нормалната продължителност на котешкия живот около три пъти. Самците живеят средно по 12-14 години, а самките – по 13-15. Интересно е, че стопанинът на Крийм Пъф Джейк Пери имал и друг котарак от породата сфинкс. Той се родил през 1964 г. и умрял през 1998 г. на 34-годишна възраст. Котаракът се казвал Дядо Рекс Алън.

Никой не знае със сигурност причината за дългия живот на любимците на Пери. Той обаче споделя, че никога не ги е хранил с готови котешки храни от магазина. Най-вероятно животните са яли „естествени“ продукти – бекон, яйца, аспержи и броколи. Това може да бъде опасно за една котка, тъй като този вид има нужда от определени хранителни вещества, които не винаги се съдържат в човешката храна. Например котките могат да ослепеят, ако не поемат достатъчно таурин (съдържа се в месото), имат нужда и от белтъчини и калций.

3. Котешкото мъркане може да бъде спряно с течаща вода



Когато котката мърка при посещение при ветеринаря, лекарят трудно може да различи звука на сърцето й. В такива случаи специалистите пускат водата от чешмата – звукът от течаща вода обикновено кара котките да спрат да мъркат.

4. Котката се отърква в краката на стопанина, за да го маркира като своя собственост



Много е мило любимото ви коте да ви се отърка в краката, щом се приберете, нали? Да, по този начин котката демонстрира привързаността си, но и ви маркира като своя собственост с помощта на жлезите на муцуната си. Опашката и лапите на котката също носят миризмата на тези жлези, така че котката оставя следи на всяка своя стъпка. Поради същата причина котките се отъркват в стопанина си, след като той е взел душ.

5. Кравето мляко е вредно за котките



Кравето мляко не е подходящо за котки, не хранете малки котета с такова. Въпреки всеобщата заблуда, че котките трябва да пият мляко, много от тях страдат от непоносимост към лактоза. Животните харесват вкуса и мириса на млякото и млечните продукти, но могат да получат разстройство, газове или гадене от тях. Освен това никога не давайте на котка шоколад, чесън или стафиди.