Автор
Woman.bg

Създадоха първата в света ваксина срещу тютюнопушене

Първата в света ваксина срещу тютюнопушенето е разработена от компанията "Селекта (Рус)". Очаква се през 2018 година тя да се появи по аптеките, съобщи сайтът "Нюзру".

По думите на руските учени от дъщерната компания на големия американски холдинг, ваксината представлява средство, стимулиращо изработването на антитела, които блокират никотина в кръвта. Провокира се имунен отговор срещу тютюна, предаде БТА.

В резултат човек спира да изпитва приятно усещане при пушенето (никотинът не може да влияе на мозъка).

По този начин се губи смисълът от пушенето и човек лесно се преборва с психологическата зависимост.

Според статистически данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година тютюнопушенето причинява смъртта на около 4 милиона души.

Четете още: Доказаха вредата от електронните цигари

Хората не се отказват от цигарите въпреки информациите за вредата от никотина, забраните за пушене на обществени места в много страни и увеличаването на данъците.

Същата група руски учени сега разработва ваксини срещу диабет, хепатит В и рак на кожата.

Междувременно ново изследване на новозеландски учени показва, че пушачите, които преминават на електронни цигари, за да се откажат от вредния си навик, имат същия шанс за успех като използващите никотинови лепенки, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Първото по рода си изследване сравнява ефикасността на електронните цигари с по-стандартните никотинови лепенки като терапия срещу тютюнопушенето.

Учените от университета на Окланд установиха, че нивата на успеваемост са сходни, като е по-вероятно електронните цигари да помогнат на използващите ги на намалят количеството тютюн, което пушат. Освен това хората преминават с много по-голяма готовност на електронни цигари, отколкото на никотинови лепенки.

Специалистите не са единодушни за ползата и вредата от електронните цигари. Според някои те предразполагат към никотиново пристрастяване, но други ги защитават като най-полезното средство за намаляване и отказване от тютюнопушенето.

Четете още: Пушачите са по-лоши родители

В изследването са участвали 657 пушачи, които са искали да спрат цигарите. То е продължило 6 месеца. Около 57 процента от хората на електронни цигари намалили изпушваните цигари поне наполовина в края на този период в сравнение с 40 процента от групата с никотинови лепенки. Процентът на отказалите се от вредния навик в групата с електронни цигари също е по-висок - 7,3 спрямо 5,8 при никотиновите лепенки и 4,1 от тези на плацебо.