Вреден навик, моден тик, начин да се отърсите от стреса...

Всеки си намира свое оправдание за тютюнопушенето. То си има свой собствен вълшебен свят, познат още на древните индианци. Много хора обаче се опитват да откажат цигарите, особено онези, които са стигнали до сериозни здравословни проблеми и почти са се докоснали до отвъдното...

Много пушачи се колебаят дали не е време да започнат да живеят без цигари. Те много добре знаят каква вреда причиняват на красотата, младостта и здравето си, но все още не са се решили да откажат тютнопушенето. Ако и вие все още се колебаете, опитайте се да минимализирате вредните последици от навика си.

Основни правила



Никотинът е бавен убиец, той постепенно отравя организма, карайки човек да вини за лошото си самочувствие какво ли не, но не и цигарите. Малко по-бързи за страничните компоненти на цигарения дим, които отдавна вече е доказано, че са канцерогенни. Предлагаме на вашето внимание няколко правила, които ще ограничат донякъде вредните последици от тютюнопушенето.

1. Не пушете цигарата докрай

С всяка една дръпка способността на филтъра да абсорбира вредните частици се намалява.

2. Не дръжте цигарата за филтъра, докато пушите

По хартията има микроскопични отвори, които пропускат въздух и „проветряват“ цигарата, намалявайки вредния й ефект.

3. Бройте си „дръпванията“

Доказано е, че хората получават различна доза никотин и отрови, пушейки еднакви цигари. Старайте се да си дърпате по-рядко, не оставяйте цигарата в устата си, докато вдишвате и я оставяйте по-често в пепелника.

4. Не пушете, докато се движите

Движението учестява дишането и го прави по-дълбоко, сърцето се активизира, тъй като организмът има нужда от повече кислород. Ако междувременно пушите, кръвта ще получи двойна доза никотин, кръвоносните съдове ще се свият, намалявайки оросяването с кислород, а белите дробове ще бъдат атакувани от въглероден двуокис, цианиди, формалдехиди и други канцерогени.

5. Не пушете в леглото, вкъщи и в затворени помещения

Освен че можете да причините пожар, по този начин тровите себе си и близките си. Не се „консервирайте“ в помещение с отровни газове, по-добре излезте на балкона. Установено е, че пушачът консумира само 10 % от дима на цигарата, всичко останало се разпръсква наоколо. Не търсете „стопроцентова печалба“ и осигурете чист въздух на организма си!

6. Ползвайте електронна цигара

Ако планирате да откажете цигарите през Новата година, започнете отсега с електронна цигара. С такъв уред е буквално невъзможно да откажете пушенето, но вредите се ограничават до минимум, тъй като няма дим. Така ще си спестите канцерогените и ще предпазите околните „пасивни“ пушачи.

Очаквайте продължение