Ако използвате крем депилатоари, значи сте наясно какво огромно количество продукти се предлагат на вниманието ви – кой от кой по-ефективен, нежен, направо вълшебен.

Е, истината е, че преди да си изберете крем за обезкосмяване трябва да се съобразите с няколко основни фактора, свързани със собствената ви кожа, косъмчета и очаквани резултати.

Тип косъмчета

На първо място се съобразете с мястото, което ще обезкосмявате. Съществуват различни видове кремове за премахване на косъмчето по лицето и тялото. За да отстраните окосмяването на по-чувствителни зони като лице и бикини е добре да използвате специални продукти, съдържащи омекотяващи съставки като алое вера.

Тип кожа

Ако имате чувствителна кожа, избирайте кремове с алое вера и добавен Витамин Е. Винаги изпробвайте продукти за странични алергични реакции върху мъничък участък от кожата.

Цвят и плътност на косъмчетата

Друг фактор, който е добре да съобразите при избора на депилатоар, е цветът на космите. Ако са тъмни и плътни, дори и най-добрите кремове за обезкосмяване може да не се справят с отстраняването им. Депилатоарите са подходящи за по-светли жени с тънък косъм.

Общи съвети

Ако ползвате депилатоар, не го дръжте на кожата повече от указаното време в инструкцията. По принцип съставките на депилатоара имат високо рН 11-12 (за сравнение нормалното е 7) и това не може да не се отрази на кожата.

Ще познаете качествените продукти за депилация по наличието на растителни екстракти - алое вера, лайка, витамин Е и С и D-пантенол (провитамин В5).

Какъв депилатоар да изберете - универсален, за чувствителна кожа, бикини зоната или ръцете и краката ? Разликата е в различните подхранващи добавки. Не ви съветваме да използвате депилатоар за целите крака, разходът е прекалено голям, а ефектът - твърде кратък.

За да не раздразните излишно кожата, измийте я само с хладка вода без сапун. Не ви препоръчваме гореща вана или дезодорант веднага след депилацията, достатъчно е овлажняващо мляко.

Кожата на лицето е още по-тънка от тази на тялото, затова при опитите да премахнете мустаците с помощта на депилатоар рискувате силно да се възпали.