През последните 100 години десетки дами са променили света на бизнеса със своите начинания.

Днес ще ви представим 12 точно такива жени – те са предприемчиви, иновативни, дейни и изключително енергични.

Нека ги разгледаме заедно:

Елизабет Арден
Бизнес: козметични продукти
Година на основаване: 1910

Четете още: История на красотата: Есте Лаудер (I част)

Вече сме ви разказвали удивителната история на Елизабет в просторен материал от две части. Накратко: във времена, в които е било изключително необичайно жена да ръководи бизнес, канадката отваря първия си магазин на Пето Авеню в Ню Йорк. Паметното събитие се случва през далечната 1910 г. Тя наема и химици, които започват да разработват козметичните й продукти. През 1922 г. компанията се превръща в една от първите глобални марки, а през 1946 г. Арден е първата жена, която се появява на корицата на сп. „Тайм“.

До смъртта й през 1966г., Елизабет е отворила над 100 свои обекта по света, а през 1971 г. компанията й е продадена за впечатляващите 38 милиона долара. Фирмата на Арден все още се развива успешно и приходите й за 2012 г. са 1,2 милиарда долара.

Коко Шанел
Бизнес: мода
Година на основаване: 1910

Четете още: Най-големият магазин на Chanel в света


Животът на Коко Шанел не започва блестящо. Тя е отгледана в католическо сиропиталище, където се научава да шие. Въпреки незавидния си старт Chanel се превръща в една от най-известните марки в света. Коко отваря първия си магазин за дамски шапки през 1910 г. в Париж. До 1920 г. тя успява да се наложи като модна икона.

През 1922 г. Коко пуска на пазара известния си по цял свят парфюм Chanel No. 5, който и до днес е любим на милиони жени по света. Шанел продължава да работи активно до смъртта си през 1971 г., когато е на 88 г.

Джоис Чен
Бизнес: китайски ресторанти
Година на основаване: 1958

Четете още: Ресторант на отвеса на скала

Китайските ресторанти са все още рядкост в САЩ, когато Джоис Чен отваря първия си обект. Това се случва през 1958 г. в Масачузетс. Чен напуска Китай заедно със съпруга си през 1949 г. и е призната в историята като дамата, която представя подобаващо китайската кухня пред американската публика. Освен ресторанти, Чен има и свое кулинарно предаване, тя издава и няколко книги с рецепти.

Името и все още се появява върху кухненски принадлежности, като този бизнес се ръководи от сина й. В най-силните си дни състоянието на Джоис е било оценено на 9 милиона долара.

Бетлехем Тиахун Алему
Бизнес: обувки
Година на основаване: 2004

Четете още: Далеч от модерната цивилизация

Идеята за бизнес хрумнала на Бетлехем Тиахун Алему докато наблюдавала свои приятели и съседи в Етиопия, които се затруднявали да изкарат прехраната си. Тя решила да използва артистичните им заложби и основала компания за обувки, която произвеждала обувки с подметки от автомобилни гуми.

В момента фирмата й, която носи името SoleRebels, се занимава с производството на сандали, чехли и ботуши, произведени от рециклирани материали. Продуктите на SoleRebels се продават в над 30 държави по света.

Кари Крауфорд Смит
Бизнес: агенция за подбор на кадри
Година на основаване: 1918



Малко след като се премества от Тенеси в Илиноис, Кари Крауфорд Смит, основава своя агенция за подбор на персонал, която има за цел да намери работа на огромен брой мигранти, които по това време се местят от Юг на Север.

Бизнесът й подпомага както бели, така и афроамериканци, но все пак фокусът е поставен върху чернокожите домашни помощници. Освен да намери работа на хората, с които работи Кари целяла и да прокламира расовата търпимост.

Очаквайте продължение