Слънчевият витамин D е жизненоважен за правилното развитие на човешкото тяло. Помага на организма да абсорбира калция и е отговорен за здравата ни костна система.

Тялото ни го произвежда, когато приема пряка слънчева светлина, или си го доставя чрез храни, богати на витамин D като: риба, мляко, месо и яйца.

Дефицитът на витамин D може да доведе до много опасни заболявания. Депресията като че ли е най-лекото и най-лесно обратимото. Но не са малко и случаите, когато депресията, особено в Северните страни води до самоубийство. Урбанизацията, работата на закрито, липсата на естествена слънчева светлина прави хората раздразнителни, уморени и депресирани.

Остеопорозата е пък заболяване на костите при възрастните. Костната плътност намалява, костите стават тънки и лесно чупливи. Започват болки и положението става в един момент необратимо. Затова в случая е много важна профилактиката и постоянния прием на витамин D, хиалуронова киселина, колаген и т. н.

Затлъстяване и хипертония.
Според някои лекари при липсата на витамин D не се образува хормона лептин, който регулира мазнините в тялото и това води до прекомерно затлъстяване. Освен това липсата на този витамин води и до проблеми с бъбреците, лошо храносмилане, болки в гърба.

От къде да го набавим?

Достатъчно е само за 10 минути да изложим лицето си на слънце през лятото, за да си набавим нужното количество. През зимата обаче често минават седмици без слънцегреене. Витаминът се съдържа в малки количества в прясното мляко, сиренето, зърнените закуски, мазните риби и яйцата. На пазара се предлагат и кисели млека, обогатени с витамин D.