Витамин D е това, от което тялото ни изпитва най-остра нужда през зимата.

Наричан още витаминът на слънчевата светлина, той постъпва в организма ни, като се синтезира от кожата в резултат на излагането й на слънце.

Особено важен е за правилното развитие на бебетата и малките деца. Виж какво още не знаеш за него.

За какво е отговорен?

Този витамин помага на калция и фосфора да се абсорбират в организма ни. В резултат на това, костите на децата растат, а тези на възрастните се реминализират. Освен това той стимулира имунната ни система, а последните изследвания сочат, че ако си набавяме ежедневно необходимата дневна доза от 25 микрограма, можем наполовина да намалим риска от някои видове рак, пише dete.bg.

Витаминът ни предпазва от сърдечни проблеми, а при децата намалява шанса да развият диабет. Приемът му е особено важен и за бременните жени, за да се развиват костите на зародиша, който носят, правилно. Ефикасен е в борбата срещу туберкулозата и псориазиса.

От къде да го набавим?

Достатъчно е само за 10 минути да изложим лицето си на слънце през лятото, за да си набавим нужното количество. През зимата обаче често минават седмици без слънцегреене. Витаминът се съдържа в малки количества в прясното мляко, сиренето, зърнените закуски, мазните риби и яйцата. На пазара се предлагат и кисели млека, обогатени с витамин D.

В изкуствен вид

На бебетата, родени през зимата, се налага добавянето на изкуствено създаден витамин D. Така се гарантира правилното им развитие и се предотвратява вероятността да се разболеят от рахит. При възрастните, ако са се хранили правилно и са прекарвали достатъчно време на слънце през лятото, е възможно натрупаният запас да стигне за зимния период.

Ако липсва...

При децата се развива рахит - заболяване, което води до изкривяване на костите и деформация на целия скелет. Стига се и до забавяне на растежа. При възрастните се нарушава костната минерализация, което води до по-висока чупливост на костите.

При предозиране

Високите дози от витамина могат да навредят на бъбреците и сърцето. Стига се и до запек, диария, главоболие, гадене и повръщане, както и обща слабост. При децата предозирането може да причини забавяне в развитието.