Продължение...

Освежаващи сокове, плодови напитки, билкови чайове и кефир – това са най-добрите източници на младост и красота.

Зелен чай

Тази напитка носи на организма много ползи, подобрява метаболизма и извежда свободните радикали. С всяка чаша зелен чай организмът губи 70-80 калории без всякакви усилия. Заменете ежедневното кафе с чаша зелен чай, даже нека бъдат 3-5 на ден, препоръчват диетолозите. Добре е всяка трапеза с тежки блюда да завършва с чаша зелен чай, за да се неутрализират мазнините, попаднали в организма.

Чай от каркаде

Червената напитка от хибискус е най-полезният "нечаен чай". Съдържащите се в него вещества подобряват метаболизма и подпомагат изчистването на организма от ненужните продукти на обмена. Самата напитка е най-полезна като заварка. Във венчелистчетата и листата на хибискуса се съдържат вещества, които извеждат токсините.

* Чай от каркаде и праскова

Билкови отвари

Лекарствените растения са в състояние да ни помогнат да се подмладим и да отслабнем, а също да доставят недостигащите в организма важни микроелементи.

Изгарящите мазнини растения могат да се разделят на няколко групи: намаляващи апетита (ленено семе, царевични близалца, корен от алтея и ангелика), нормализиращи храносмилането (магданоз, копър, анасон), извеждащи излишните мазнини от организма (полски хвощ, птичи планинец, листа от червени боровинки, корени от репей и глухарче, безсмъртниче, вратига, берберис), оказващи слабителен ефект (лайка, обикновен равнец, зърнастец, кимион, анасон) и на източници на полезни вещества (касис, офика, малина, боровинка, шипка, листа от коприва).

Кефир

Благодарение на млечния продукт и съдържащия се в него калций, в организма се увеличава производството на калцитриолов хормон, който изгаря мазнините.

Кефирът може да се използва 1-2 пъти в месеца в разтоварващи диети: през деня да се изпива по 1-1,5 л от напитката и да не се приема нищо друго. Може също да се включи кефира в ежедневното меню. Например на обяд да се яде кефир с надробена в него краставица и маруля (познатия ни таратор).

Четете още: Човек е това, което пие (I част)