Освежаващи сокове, плодови напитки, билкови чайове и кефир – това са най-добрите източници на младост и красота.

Не е тайна, че тялото ни се състои от 70% течности, а правилният водно-солеви обмен в организма е половината от успеха по пътя към здравето и красотата.

Антиоксиданти на първо място има в пресните плодове и приготвените от тях сокове и напитки благодарение на витамините и биологически активните вещества – пектин, органични киселини, ефирни масла. В съвременната медицина дори има лечебно направление сокотерапия.

Ето и някои от най-полезните напитки:

Ябълков сок

Действа добре при атеросклероза, заболявания на черния дроб, пикочния мехур и бъбреците. Подобрява работата на червата и подпомага обмена на веществата и извеждането на свободните радикали и токсините от организма. Възстановява добре силите след физически натоварвания. Най-добре е да се пие веднага след извличането му от плода и без захар.



Портокалов сок

"Ябълката на безсмъртието" - така наричали златистите плодове на портокаловите дръвчета през 15 век. Тогава кръстоносците открили портокалите и мандарините в Палестина.

Средновековните медици са прославяли целебните свойства на тези плодове и препоръчвали сока им при болни бъбреци и пикочен мехур, при стомашни и чревни разстройства, като уверявали, че сокът от "ябълките на безсмъртието" предпазва хората и от болести, и от старостта. Портокаловият сок стимулира обмена на веществата и способства за изгарянето на мазнините.

Четете още: Динята подобрява кръвообращението

Сок от нар

Съдържа калций, фосфор, магнезий, желязо и калий. Този състав е особено полезен за кожата, косата и ноктите. Незаменим е за сърдечно-съдовата и нервната система.

Сокът от нар е най-доброто укрепващо средство след прекарани инфекциозни заболявания или операции.

Сок от моркови

Един от най-популярните сокове. В него има много витамини: А, В, С, D, Е, К. Този продукт подобрява апетита и храносмилането (полезен е при язва), укрепва зъбите, повишава имунитета, действа благотворно на кожата и зрението. Но не се препоръчват големи количества, защото морковите са богати на разтворим витамин А, излишъците от който могат да доведат до хипервитаминова и болки в черния дроб.

Четете още: Плодовете и зеленчуците от хладилника са опасни

Горепосочените напитки са богати на антиоксиданти – веществата, способни да предотвратят разрушаващото действие на свободните радикали в клетките, с което забавят стареенето.

Очаквайте продължение...